Znanstvenici istražuju potencijalno novu injekciju inzulina – davala bi se samo jednom tjedno

Druga faza ispitivanja koja je uključila stotine sudionika s dijabetesom iz nekoliko zemalja, procijenila je sigurnost i učinkovitost dugotrajnog oblika inzulina nazvanog inzulin Icodec, piše MNT.

Jedno je ispitivanje pokazalo da je upotreba injekcijskog inzulina Icodec jednom tjedno jednako učinkovita kao i upotreba standardnog inzulina u svakodnevnim injekcijama. Drugo je ispitivanje pokazalo da se prijelaz sa standardnih dnevnih injekcija inzulina na Icodec inzulin čini siguran i učinkovit.

Traže bolje načine

Potvrde li se ovi nalazi u daljnjim istraživanjima, mogao bi se smanjiti teret i prepreke povezane s češćim davanjem injekcija inzulina. Korištenje injekcija inzulina je učinkovit tretman, ali injekcije mogu biti teže za primjenu i za neke ljude i bolne. To može spriječiti ljude da ih pravilno koriste ili da ih uopće koriste.

Da bi se ove prepreke izbjegle, znanstvenici traže način davanja inzulina prilagođen pacijentima. Tim iz SAD, Kanade, Danske, Velike Britanije, Poljske, Belgije i Italije testirao je učinkovitost i sigurnost novog oblika inzulina za injekcije koji se koristi samo jednom tjedno. Studije su objavljene u časopisu Diabetes Care.

U tijeku opsežni program treće faze

Novi inzulin Icodec djeluje otprilike 196 sati pa je idealan za tretman jednom tjedno. Znanstvenici priznaju da je uzorak pacijenata bio malen i da je istraživanje trajalo kratko. Autori drugog ispitivanja kažu i da možda njihova populacija uzorka nije bila reprezentativna za ljude koji prvi put kreću s inzulinom. Nije se vodilo računa ni o rasnoj i etničkoj strukturi.

Sada je u tijeku opsežni program treće faze koji uključuje šest studija, obuhvaća pacijente s dijabetesom tipa I i II, one koji tek počinju uzimati inzulin i one koji ga već primaju. Realno je da će proći još dvije godine prije nego ova terapija bude dostupna tržištu.

S vremenom, bude li široko dostupan, inzulin Icodec bi poboljšao život milijunima ljudi. Uz to, prelazak na tjednu injekciju smanjio bi količinu plastike i nepropisno odloženog otpada povezanog s terapijom inzulinom, piše Telegram.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...