Analitičari i globalni poslovni lideri najavili ogromne cijene goriva: “Imamo kritičnu situaciju”

Jerremy Weir, šef multinacionalne kompanije Trafigura koja je jedan od vodećih svjetskih trgovaca sirovinama, posljednji je globalni poslovni lider koji najavljuje crni scenarij u drugoj polovici godine.

Analitičari najavljuju i moguće nestašice plina, a također se govori i o nestašicama goriva za koje se već spominjalo da bi u ne tako dalekoj budućnosti mogle zahvatiti i Hrvatsku. Kao prijetnja ekonomiji u drugoj polovici godine tu je i recesija.

Čelnik Trafigure upozorio je da bi tržište nafte ove godine moglo doći u “parabolično stanje” s cijenama koje će porasti na rekordno visoke vrijednosti i izazvati usporavanje gospodarskog rasta, piše Financial Times.

Weir je rekao da si energetska tržišta u kritičnom stanju jer su sankcije na ruski izvoz nafte nakon njezine invazije na Ukrajinu pogoršale ionako ograničene zalihe nastale godinama nedovoljnog ulaganja. “Imamo kritičnu situaciju”, rekao je Weir na konferenciji Global Boardroom Financial Timesa. “Stvarno mislim da imamo problem sljedećih šest mjeseci… Jednom kada dođe do ovih paraboličkih stanja, tržišta se mogu pomaknuti i mogu poprilično skočiti”, dodao je.

Paraboličko kretanje na tržištima općenito se definira kao stanje kada cijena koja je rasla naglo skoči na dosad neviđene razine, poput desne strane paraboličke krivulje.

Weir je dodao da je velika vjerojatnost da bi cijene nafte mogle porasti na 150 dolara po barelu ili više u nadolazećim mjesecima, s poremećenim opskrbnim lancima jer Rusija pokušava preusmjeriti svoj izvoz nafte iz Europe. Cijena viša od 150 dolara po barelu vjerojatno bi značila da bi se litra goriva jako približila 20 kuna, uz sve vladine intervencije u cijenu.

Brentom (naftom iz Sjevernog mora) koja se smatra referentnom vrijednošću za naftu trguje se po cijeni blizu 120 dolara po barelu. a dosad najvišu cijenu od 147 dolara dosegla je uoči financijske krize 2008. godine. No prema najavama sada bi se ta cijena mogla premašiti i zadržati se na toj razini neko vrijeme. Podsjetimo sada je, nakon nove vladine intervencije, cijena dizela u Hrvatskoj 13.08 kuna, a benzina 13.50 kuna.

Izvršni direktor Trafigure posljednji je upozorio da gospodarstvo još nije doživjelo najgore od energetske krize, s malo načina da snizi cijene jer će ionako stisnute globalne zalihe vjerojatno postati manje ako ruska proizvodnja dodatno padne.

Jamie Dimon, izvršni direktor JPMorgana, upozorio je prošli tjedan da bi cijene ove godine mogle doseći 150 ili 175 dolara po barelu. Analitičari Goldman Sachsa predviđaju da bi nafta mogla u prosjeku koštati više od 140 dolara po barelu u trećem tromjesečju, kada je ljetna sezona vožnje u SAD-u na vrhuncu.

Weir je rekao da će rastuća cijena drugih roba, uključujući metale poput bakra i litija, također vjerojatno utjecati na globalni gospodarski rast i u konačnici bi mogla izazvati usporavanje kako bi se obuzdala potražnja. “Ako budemo vidjeli vrlo visoke cijene energije kroz neko vremensko razdoblje, na kraju ćemo vidjeti uništenje potražnje”, rekao je.

“Bit će problematično održati ove razine i nastaviti globalni rast”, rekao je, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...