Britanija spaljuje opremu nabavljenu u pandemiji: “Milijarde funti idu u dim!”

Britanska vlada planira spaliti medicinsku zaštitnu neupotrebljivu opremu, hitno kupljenu tijekom pandemije koronavirusa, u vrijednosti od nekoliko milijardi funti, priopćio je Odbor britanskog parlamenta za nadzor javne potrošnje.

Odbor istražuje kako je britanska vlada potrošila četiri milijarde funti na zaštitnu opremu, koja se sada mora baciti jer je neispravna ili ne ispunjava standarde Ujedinjenog Kraljevstva.

Mjesečno će se po oko 15.000 paleta opreme reciklirati ili spaljivati kako bi se “proizvela energija”.

“Troškovi odlaganja viška i pogrešne robe te njihov utjecaj na životnu sredinu nisu jasni”, navodi se u priopćenju Odbora.

Medicinsko osoblje optužuje vladu da “šalje milijarde funti u dim”.

Odbor je ocijenio da je Ministarstvo zdravlja izgubilo 75 posto od 12 milijardi funti koje je potrošilo na opremu samo tijekom prve godine pandemije, prenosi N1.

Zastupnica opozicijske Laburističke stranke Meg Hillier izjavila je da je to “možda najsramotnija epizoda u odgovoru vlade Ujedinjenog Kraljevstva na pandemiju”.

“Vlada je potrošila ogromne količine novca, plaćajući u žurbi prenapuhane cijene”, rekla je ona.

Ministar Robin Walker priznao je da su “greške napravljene” na početku pandemije, ali da se radilo o “situaciji bez presedana”, u kojoj su se zemlje širom svijeta borile da nabave zalihe tijekom zdravstvene krize…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...