Capak otkrio hoće li uskoro vratiti mjere zbog velikog broja novozaraženih: “Slično je i u drugim zemljama…”

Brojke novozaraženih koronavirusom su u porastu diljem Europe pa tako i u Hrvatskoj. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak za Dnevnik.hr rekao je razmišlja li Stožer o vraćanju nekih mjera.

“Većina zemalja Europske unije otkrila je nizak udio SARS-CoV-2 varijanti BA.4 i BA.5, no mnoge su zabilježile porast posljednjih tjedana. U Portugalu je BA.5 postao dominantna varijanta SARS-CoV-2”, upozoravaju iz Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Povećanje udjela infekcija BA.4 i BA.5 uočeno je u mnogim zemljama – uključujući Austriju, Belgiju, Dansku, Francusku, Njemačku, Irsku, Italiju, Nizozemsku, Španjolsku i Švedsku. Ističu da će te varijante postati dominantne u cijeloj Europskoj uniji, što će vjerojatno rezultirati povećanjem slučajeva koronavirusa u narednim tjednima.

Nažalost, povećanje slučajeva se odrazilo i u Hrvatskoj. Više od tisuću novozaraženih zabilježeno je u subotu. S portala Dnevnik.hr upitali su ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka hoće li se zbog porasta novozaraženih uskoro vraćati neke od mjera. “Broj novooboljelih raste, no nema puno hospitaliziranih i teških slučajeva. Slično je i u drugim zemljama zbog dolaska varijanti BA.4 i BA.5. Prati se situacija i za sada mislimo da nisu potrebne dodatne mjere”, rekao je Capak za Dnevnik.hr te napomenuo da je uvijek potreban oprez uz klasične mjere zaštite.

Njemačka pak razmišlja o vraćanju nekih od mjera u slučaja pogoršanja ujesen. Prema prijedlozima, maske bi ponovno trebale biti obvezne u zatvorenom prostoru, a moguće je i ograničavanje broja osoba na okupljanjima i ograničavanju kontakata.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...