Dalmacija je narančasta, Italija i Portugal gore u tamnocrvenom; Brnjac: “Moramo voditi računa da ne dođemo u kritičnu situaciju”

Broj novozaraženih osoba koronavirusom raste u nekoliko europskih zemalja.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac na televiziji N1 upozorila je kako moramo voditi računa da se ne nađemo u tamnocrvenoj zoni na karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC-a).

“Mi smo proteklih godina ovim projektom dokazali i turistima i građanima da smo odgovorna turistička destinacija. Moramo voditi računa da nismo tamnocrveni na karti. Prema zadnjoj karti nismo i mislim da zajedno možemo voditi računa da ne dođemo u tu kritičnu situaciju”, rekla je Nikolina Brnjac za N1.

Prema najnovijim podacima ECDC-a objavljenim u četvrtak 23. lipnja na karti Europe Hrvatska je trenutno obojana dvjema bojama. Dalmacija i Istra nalaze se u narančastom dok su središnja, sjeverna i istočna Hrvatska u sivoj boji. To znači da priobalje ima 100 do 300 novozaraženih na 100.000 ljudi, a u sivom području se ne testira dovoljno za točne podatke, odnosno testira se manje od 600 osoba na 100.000 prema legendi karte ECDC-a. Kad pogledamo ostatak Europe, u nekima je već sad situacija puno gora. Gotovo cijela Italija, Francuska, Portugal i veći dio Austrije nalaze se u tamnocrvenoj zoni, onoj koje se pribojava ministrica Brnjac.

To znači da te zemlje imaju više od 300 novozaraženih na 100.000 ljudi.

Treba istaknuti da se podaci ni blizu ne ažuriraju niti ne prate kao primjerice u ovo doba prošle godine.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...