DORH istražuje sumnjive transplantacije bubrega u KBC-u Zagreb!

Zbog sumnje na prve slučajeve trgovine organima i dvije sumnjive transplantacije u KBC-u Zagreb 2019. godine, nakon svih utvrđenih činjenica, inspekcija Ministarstva zdravstva poduzela je mjere u skladu sa svojim ovlastima, javljaju iz Ministarstva.

Predmet je prvo ustupljen Hrvatskoj liječničkoj komori zbog povrede Kodeksa medicinske etike, a zatim Državnom odvjetništvu.

Na pitanje hoće li biti dodatnih sankcija, iz Ministarstva su odgovorili da je zdravstveni inspektor donio rješenje o privremenoj zabrani programa presađivanja bubrega živih darivatelja, javlja HRT.

Iz KBC-a Zagreb su na optužbe da je riječ o trgovini organima odgovorili priopćenjem u kojem, među ostalim, tvrde da se sve transplantacije provode se po odobrenju Etičkog povjerenstva KBC-a Zagreb, a nakon provedene evaluacije sudionika.

“Sve poduzete aktivnosti i postupci identični su postupcima koji se provode u svim drugim transplantacijskim centrima u Republici Hrvatskoj u kojima su se provodile transplantacije bubrega od živog nesrodnog darivatelja, priopćeno je iz KBC Zagreb.”

“Broj do sada obavljenih transplantacija bubrega (2500) kao i izvanredni rezultati ishoda liječenja pokazatelj su izvrsnosti i stručnosti transplantacijskog tima za bubreg KBC-a Zagreb te dokaz kvalitete skrbi za pacijente transplantacijskog programa za bubreg KBC-a Zagreb.”, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...