Epidemiologinja: “Moguć je početak novog vala u Hrvatskoj, mjere ovisno o situaciji koju pratimo”

Epidemiologinja Iva Pem Novosel kaže da je još prerano govoriti o novom valu, ali s obzirom na to kako se kreće krivulja novozaraženih u Europi, moguće je da se radi o njegovu početku.

U Njemačkoj je već danas najzastupljenija varijanta BA.5.

Prema riječima Pem Novosel i u Hrvatskoj se primjećuje porast te varijante, ali je BA.2 još uvijek dominantna. Nove varijante BA.4 I BA.5 su, kako kaže, zaraznije su od prethodnih, što objašnjava porast broja novozaraženih, prenosi HRT.

Pem Novosel rekla je da je opuštanje mjera sigurno jedan od razloga porasta, ali da se ono u Hrvatskoj dogodilo kao i u ostalim zemljama Europe, odnosno da su neke europske zemlje to učinile i prije nas.

Dodala je da nas imunitet stečen preboljenjem ili cijepljenjem najčešće ne može potpuno zaštititi od zaraze novim varijantama, ali da se definitivno primijetilo da gotovo sve novozaražene osobe imaju blagu kliničku sliku.

Rekla je i da novozaraženi često nemaju ni povišenu temperaturu.

Uvodi li se uskoro mjere?

‘Ako bi došlo do daljnjeg porasta broja, onda vjerujem da će naš Stožer civilne zaštite razmisliti o potrebnim mjerama. Definitivno treba pratiti situaciju. ‘Ako bude došlo i dalje do kontinuiranog porasta, onda ćemo vjerojatno morati razmisliti o uvođenju nekih mjera, a ono najosnovnije što je moguće, to je to nošenje maski u javnom prijevozu’, rekla je Pem Novosel.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...