Greenpeace objavio alarmantne slike: Što to curi iz potonule plinske platforme?

Aktivisti-ronioci zabilježili su alarmantnu pojavu na mjestu potonuća platforme Ivana D na sjevernom Jadranu!

Na video snimkama, koje je na svom poznatom jedrenjaku Rainbow Warrior u Šibeniku predstavio Greenpeace u Hrvatskoj, jasno se vidi kako iz zahrđalih cijevi na dnu Jadrana dolaze mjehurići plina.

Početkom lipnja drugi Greenpeaceov brod, Witness, obišao je područje potonuća platforme. Tom prilikom aktivisti-ronioci pronašli su Ivanu D i u znak prosvjeda na licu mjesta razvili transparent s porukom “INA / MOL, prošla je godina i pol”, pozivajući INA-u i njezina suvlasnika mađarski MOL da konačno preuzmu odgovornost i zbrinu otpad nastao iz njihove plinske infrastrukture…

“Čekamo punih godinu i pol dana slušajući anestezirajuće izjave iz INA-e i nadležnog ministarstva kako je sve u redu, istraga je u tijeku, a javnost će biti pravovremeno obaviještena. Šutnja MOL-a kao ključnog suvlasnika i upravljača INA-e po ovom pitanju također ne budi optimizam da je rješenje slučaja na pomolu. Danas imamo prilike vidjeti kako određeno curenje plina tamo postoji, i logično bi bilo zaključiti da može biti riječ o curenju metana. Tražimo da se te okolnosti hitno ispitaju i javnosti predstavi pravo stanje stvari”, izjavila je Petra Andrić iz Greenpeacea u RH.

Greenpeace podsjeća da je, prema navodima INA-e, na Ivani D samo dva mjeseca prije potonuća obavljen posljednji koordinirani inspekcijski nadzor te da je objekt radio uz valjanu Svjedodžbu o sigurnosti za rad. Prema podacima koji se mogu pronaći na službenim stranicama brodogradilišta Viktor Lenac koji je sudjelovalo u njenoj izgradnji, takvim platformama radni vijek je procijenjen na 20 godina, a Ivana D, kao i neke druge platforme koje još uvijek operiraju na Jadranu, izgrađene su 2001.

“Postavljamo pitanje zna li Vlada RH za pravo stanje stvari, s obzirom na to da je istraga “u tijeku” već gotovo 17 mjeseci! Krajnje je vrijeme da poduzme konkretne korake i pokaže istinsku volju za očuvanjem jadranskog okoliša temeljitim i neovisnim ispitivanjem stanja svih odobalnih plinskih platformi, kao i potencijalnog curenja metana na njima, te o istini obavijesti javnost. U Hrvatskoj i cijeloj EU moramo prestati ulagati u fosilni plin i s vremenom ga potpuno izbaciti, a najkasnije do 2035. godine, te se snažno okrenuti obnovljivim izvorima i energetskoj učinkovitosti, za što u Hrvatskoj imamo sjajne ali neiskorištene potencijale”, dodala je Andrić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...