Hotelima struja porasla za 142 posto; Divljanje cijena i troškova moglo bi ugroziti turističku sezonu

Od srpnja se, prema najavama, očekuje i dodatno povećanje cijena električne energije.

Najveći porast u troškovima hotelsko-turističkih kompanija čine troškovi električne energije koji su ove godine, u odnosu na 2019. godinu, porasli 142,5 posto, zatim plina 105 posto, namirnica 20 posto, dok su troškovi rada u odnosu na 2019. godinu porasli 10,1 posto te su time premašili udjel od 30 posto u ukupnim prihodima kompanija.

Kad se porast tih kategorija iskaže po noćenju, što je najobjektivniji prikaz odnosa troškova i prihoda, trošak energije po noćenju porastao je za 29,6 posto u odnosu 2019. godinu, trošak rada za 15,3 posto, a ostali operativni troškovi za oko 8 posto. Istovremeno, kompanije očekuju porast prosječnog prihoda po noćenju od 8,4 posto u odnosu na 2019. godinu. Rezultat višestruko većeg rasta troškova od prihoda je vrlo niska neto profitna marža od 9 posto u odnosu na realizirani poslovni prihod, piše Tportal.

Iz HUT-a su naglasili da se od srpnja, prema najavama, očekuje i dodatno povećanje cijena električne energije, a kompanijama čiji ugovori s distributerima električne energije ističu ove godine, imaju trošak električne energije viši za dva do tri puta u odnosu na prethodnu godinu. Simulirajući porast troškova električne energije za cijeli sektor na temelju ponuda dobivenih u drugom tromjesečju, uz pretpostavku da cijelom sektoru ističu ugovori za električnu energiju, došlo bi do ukupnog povećanja troška električne energije od milijardu kuna za cijeli sektor. Taj iznos je na razini ukupne dobiti koji je ostvarila djelatnost I55 Smještaj u 2021. godini, upozorili su iz HUT-a.

‘Sve brži rast troškova nažalost poništava optimizam zbog jačanja turističke potražnje za Hrvatskom i očekivanog povratka pa čak i premašivanja rekordnih brojki iz 2019. Rast troškova je toliko snažan da bi mogao značajnije usporiti daljnji investicijski ciklus, posebno jer su kompanije još prošle godine maksimalno racionalizirale poslovanje i tu ne postoji dodatan prostor. Takav razvoj događaja ugrožava konkurentnost Hrvatske u vrijeme snažnog povratka konkurencije na Mediteranu. U cilju održanja međunarodne konkurentnosti turizma, ali i očuvanja njegova doprinosa rastu BDP-a, u sektoru očekujemo konkretnu pomoć države i predlažemo ga u dijelu koje je pod njenom ingerencijom, osobito u pogledu cijene električne energije, imajući u vidu činjenicu da se oko 70 posto električne energije proizvodi iz domaćih izvora’, izjavio je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...