Hrvatski građani više od prosjeka Europe boluju od karcinoma. Zašto?

Prema najnovijim podacima Eurostata za 2020. Hrvatska se, u odnosu na 2019., spustila s drugog mjesta po smrtnosti od raka na nešto niže četvrto mjesto.

To predstavlja pomak u pozitivnom smjeru, ali i upozorava da naši građani boluju više od prosjeka Europske unije uslijed kasnijeg odlaska liječniku, nezdravih navika, nedovoljne zdravstvene pismenosti kao i starenja populacije.

Sve navedeno razlog je za stavljanje u fokus preventivnih pregleda i programa, koji su ujedno jedan od ciljeva reformskih mjera ministra Beroša.

“Nacionalni preventivni programi, napredak u dijagnostici i liječenju zloćudnih bolesti stvaraju sve preduvjete za bolje ishode liječenja, dodatno smanjenje smrtnosti i povećanje kvalitete života oboljelih”, upozorio je Vili Beroš.

Naši građani zbog straha ili banaliziranja simptoma sami sebe zakidaju za te blagodati medicine i našeg zdravstvenog sustava.

“Stoga su upravo naši reformski koraci usmjereni na reviziju postojećih Nacionalnih preventivnih programa i izradu novih te smo intenzivirali i aktivnosti oko preventivnih pregleda kao i dodatnog promicanja zdravih životnih navika i podizanja zdravstvene pismenosti kroz međuresorni projekt Javne ustanove – Prijatelji zdravlja”, poručio je ministar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...