Ilija Lončarević:”Glupo se čuditi debaklu protiv Austrije, a Dalićev potez s Modrićem je besmislen!”

Nitko nije očekivao da će na otvaranju Lige nacija protiv Austrije u Osijeku Hrvatska pokazati impresivan nogomet, no vjerojatno je i najveće pesimiste šokirao debakl Dalićeve ekipe. Austrija, reprezentacija koja na SP-u nije bila od 1998., u Osijeku je do nogu potukla Hrvatsku, završilo je 3:0, a u samoj završnici utakmice Ivušić je mogao izvaditi još koju loptu iz mreže…

Liga nacija, posebno u ovom trenutku kad su sezone završile i kad su najveće zvijezde umorne i mislima na odmoru, nepotrebno je natjecanje, no ovako težak poraz svjetski doprvak jednostavno si ne smije dopustiti. S tim se slaže i Ilija Lončarević, koji za Index.hr tvrdi da nije previše iznenađen rezultatom iz Osijeka jer da su slični podbačaji postali konstanta Dalićeve Hrvatske.

”Ne bih rekao ni da je ovaj poraz naša realnost niti da je riječ o nekakvom šokantnom podbačaju. Glupo se stalno čuditi nečemu što je postalo uobičajeno u našem nogometu. U posljednje vrijeme i u pravim, natjecateljskim utakmicama, u našoj igri nema kompaktnosti, discipline, organizacije i plana, obrana nam se raspada, veza puca, a napad je sterilan i čemu se čuditi kad utakmica u Ligi nacija ovako završi”, rekao nam je Lončarević pa je nastavio:

”Jedino pozitivno što možemo izvući iz ove utakmice su neloših početnih pola sata i to što je Dalić dao priliku nekim igračima koji će ubrzo postati budućnost reprezentacije. U prvih pola sata to nije izgledalo loše. Konačno smo vidjeli da u napadu igramo brzo, okomito, s tri, četiri dodavanja smo stizali u šanse, ali veliki problem već duže vrijeme nam je realizacija. Tih pola sata su bili korektno odrađeni, ali naš najveći problem je što nismo u stanju takav ritam držati cijelu utakmicu i nemamo konstantnost u igri.

Austrija nije top ekipa, ali nije ni loša. Oni su u nastavku utakmice pojačali ozbiljnost, a mi smo smanjili i sreća da na kraju nismo primili još koji gol. Organizacija obrane i tečnost u veznom redu su naše stare boljke, puno puta smo se izvlačili na individualnu kvalitetu, ali protiv Austrije je sve to stiglo na naplatu.”

Pitali smo Lončarevića smatra li problemom to što Dalić ni u jednom trenutku nije jasno iskomunicirao s javnosti, a očito ni s igračima, što želi od Lige nacije. Smatra li da mu je to natjecanje poligon za testiranje mladih igrača, vidi li u njoj priliku za testiranje ekipe za Katar ili nešto treće…

”Zašto mi Ligu nacija igramo kako igramo, ne znam, ali to postaje sve veći problem. Je li problem u Daliću ili u igračima, nemam pojma, nisam u reprezentaciji i ne znam koji su ciljevi ekipe, no točno je da ovo postaje zabrinjavajuće. U redu, protiv Austrije možda i nisu igrali svi najbolji igrači, ali okosnica momčadi je bila tu.

Brozović je igrao, Kovačić je igrao, Pašalić je bio tu, ušao je i Modrić tako da ne razumijem alibije da je to bila rezervna momčad. Zašto smo se raspali u drugom poluvremenu, volio bih da mi netko to objasni. Slično je dva sata ranije mlada reprezentacija igrala u Norveškoj. Bišćanova ekipa je pokazala totalnu taktičku nedisciplinu i nije poštivala osnovne nogometne zakonitosti.

Ne mogu shvatiti da izbornik u situaciji kad na istoj poziciji ima dva podjednako dobra igrača odluči staviti obojicu u igru. Naravno da je momčad tada postala izgubljena. Imam osjećaj da bi da imamo dva podjednako dobra vratara, obojica bili u igri, jer, eto, šteta je da jedan sjedi na klupi.

Slično je bilo i s A reprezentacijom”, rekao je Lončarević i za kraj je dodao da mu nikako nije bilo jasno zbog čega su Modrić i Brozović uopće nastupili:

”Čemu pozivanje Modrića i Brozovića iza kojih je teška i naporna sezona? Ne vidim niti jedan logičan razlog da teret utakmice s Austrijom nisu mogli preuzeti mlađi igrači, nego je Luka morao ulaziti spašavati izgubljenu utakmicu. Puno toga je nejasno, no da ne filozofiramo previše i da ne izmišljamo toplu vodu, činjenica je da nemamo igru jer ne slijedimo osnovne nogometne zakonitosti. Kraj priče…”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...