Iz Nina je stigao tračak nade u obnovu populacije periski: “Stavljamo kavez oko jedinke, u plićaku je, kupači bi je nehotice mogli oštetiti”

Plemenita periska skoro je nestala iz Jadrana. Pomor je izazvalo širenje parazita, najvjerojatnije zbog porasta temperature mora.

Stoga, svaka vijest o pronalasku živog primjerka ovog najvećeg mediteranskog školjkaša daje nadu u oporavak i očuvanje njihove populacija.

Lijepa priča došla je ovog vikenda iz Nina, s pješčane Kraljičine plaže.

Ninjanin Marin Čvrljević tijekom ronjenja na dah na dubini mora od 1,5 metar ugledao je mladu plemenitu perisku.

Posebnu draž ovoj priči dala je njegova beskrajna radost koju je podijelio s javnosti.

Ispričao je kako je bio sretan kao malo dijete, odmah joj nadjenuo ime – Ninjanka i zbog straha da joj se nešto ne dogodi prijavio pronalazak Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Zbog lijepe vijesti s kojom smo ušli u sezonu, raduju se i u Turističkoj zajednici Grada Nina. Prvi koraci već su poduzeti, jer malobrojne preživjele jedinke od ključne su važnosti za obnovu populacije.

Najvažnije od svega, iz Nina stiže tračak nade da će periska opet nastaniti naša mora i ponovno postati vitalan dio sredozemnog morskog ekosustava.

Već smo poduzeli prve korake. Stavlja se kavez oko žive periske kako bi se zaštitila. Naime, pronađena je u plićaku i kupači bi je nehotice mogli uništiti. Dovoljno da netko nesvjesno zapne o nju. Periska je pronađena blizu lokaliteta na kojem se nalazi ljekovito blato, staništa koje je raritet ne samo u Hrvatskoj, već i Europi. To je prirodni eko botanički vrt i iskreno se nadamo da ćemo pronaći još jedinki, kaže nam Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Nin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...