Izgorjeli ste na suncu? Evo kako ublažiti opekline uz pomoć par prirodnih proizvoda

Napokon je stiglo ljeto i vrijeme za uživanje vani, no čak i sa zaštitom, uz sate provedene na jakom suncu često dolaze i opekline.

Srećom, postoji mnogo dostupnih kućanskih potrepština koje možete upotrijebiti protiv peckanja, svrbeža i ljuštenja kože koji se javljaju kao posljedica oštećenja od sunca.

Hladna voda

Opekline od sunca su zapravo upala kože, a jedan od najlakših načina liječenja upale je hlađenje zahvaćenog područja. Tako je skok u hladnu vodu učinkovit način da si odmah pomognete, a uranjanje zahvaćenog područja tijekom dana može spriječiti pogoršanje opeklina. Ipak, oprezno sa hlađenjem u bazenima jer klorirana voda može kožu još više iziritirati, a izbjegavajte i izravno nanošenje leda. Iako izgleda privlačno kad koža ‘gori’, može uzrokovati još više štete na iznimno osjetljivoj koži izgorjeloj od sunca.

Soda bikarbona i zobene pahuljice

Stavljanje nekoliko velikih žlica sode bikarbone u kadu punu hladne vode i namakanje oko 15 do 20 minuta pomaže smanjiti štetu od sunca, a dodavanje šalice zobi u kupku također smiruje iritaciju i pomaže da koža zadrži prirodnu vlažnost. Ipak, nemojte ništa trljati u kožu, ni u kadi ni nakon izlaska.

Aloe vera

Ako u svojoj kući nemate biljku aloe vere, trebali biste je nabaviti jer gel iz te biljke stoljećima pomaže kod brojnih stanja i bolesti; od želučanih tegoba do bubrežnih infekcija. Aloa je ujedno i lijek za opekline koje se najčešće može naći u slobodnoj prodaji pa ako ne možete doći do biljke, isprobajte kupovni 100 postotni gel aloe vere.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice može smiruje um, ali može umiriti i kožu opečenu suncem. Skuhajte čaj kao i inače i ostavite da se ohladi. Kada je spreman, namočite krpu i nanesite je na zahvaćeno područje. Ako ste alergični na pelud ne biste trebali koristiti ovaj tretman jer može izazvati alergijsku reakciju, piše Večernji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...