Liječnica: “Defibrilatori bi trebali biti dostupni na svim javnim površinama. Znači i na – plažama!”

Stigli su nalazi obdukcije dječaka iz Gline koji je stradao na izletu u Biogradu. Uzrok smrti je zastoj srca. Unatoč svoj pruženoj pomoći, nažalost nije bilo spasa. Sugovornici ističu važnost defibrilatora.

Reporterka RTL-a Matea Klišanin razgovarala je s Marinom Knežević, specijalizanticom Hitne medicinske pomoći bolnice sveti Duh.

Kolika je važnost defibrilatora u spašavanju života?

“Automatski vanjski defibrilatori imaju važnu ulogu u spašavanju života kod slučajeva srčanog aresta. Oni bi trebali biti dostupni na svim javnim površinama. Još je bitnija edukacija laika za njihovu upotrebu. Svaka minuta kod srčanog aresta je bitna i bitno je što prije započeti reanimaciju, a osobito je pogodno jer na terenu mogu biti dostupni automatski vanjski defibrilatori i lako je naučiti koristiti se njima. Laici bi ih mogli koristiti nakon edukacije.”

Slažete li se da bi ih trebalo biti više na plažama s obzirom na turističku sezonu?

“Da, na plažama bi trebali biti dostupni. Na plažama inače postoje organizirani timovi za spašavanje i automatski vanjski defibrilatori bi im dobro došli do dolaska tima hitne medicinske pomoći koji onda preuzima bolesnika i odvozi ga u bolnicu.”

Idućih dana najavljuju se velike vrućine. Kako se zaštiti?

“Potrebno je zaštiti se od sunca. Kod izlaska vani potrebno je nositi sunčane naočale, zaštititi glavu kapom ili šeširom te unositi dovoljno tekućine. Što se tiče boravka na plaži izbjegavati boravak u vremenu od 10 do 17 sati. To vrijedi za sve, a osobito za djecu, trudnice, kronične bolesnike koji bi i tijekom dana trebali boraviti u rashlađenim prostorima i osobito paziti na dovoljan unos tekućine.”

Kako zaštititi djecu? Kako po noći podnositi vrućine?

“Bitno je rashlađivanje prostora, bitan je dovoljan unos tekućine i izbjegavanje izlaganje suncu”


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...