Marić kaže da ne moramo strahovati od grčkog scenarija, komentirao rast kamatnih stopa

Hrvatski ministar financija Zdravko Marić je na sastanku u Luksemburgu, gdje ministri država europodručja raspravljaju o pitanjima koja se tiču njihovih zajedničkih odgovornosti u vezi s eurom, a jedna od tema ovog sastanka je i uvođenje eura u Hrvatskoj.

Zdravko Marić uoči sastanka razgovarao je s HRT-ovom novinarkom.

O proceduri ulaska u eurozonu

“Agencijskim izvještajima o zemljama nečlanicama eurozone konstatirano je da je RH jedina zemlja koja ispunjava sve kriterije i koja je spremna.

To je preporuka i o tome ćemo danas i sutra raspravljati i, nadam se, i usvojiti pismo koje će onda predsjednik našeg vijeća uputiti predsjedniku europskog vijeća na raspravu koja će biti na rasporedu idući tjedan na razini čelnika zemlja članica, a onda još jednom kada se i u Europskom parlamentu raspravi i o tome glasa početkom srpnja. 12. srpnja je donošenje konačne formalne odluke na razini vijeća ministara financija”, rekao je Marić.

Je li Hrvatska spremna?

Na pitanje je li RH dubinski spremna i postoji li strah od grčkog scenarija, rekao je da ne postoji.

“Imali smo kvalitetno i pozitivno za RH izvješće, gdje je konstatirano da su Irska i RH jedine zemlje koje su izašle iz makroekonomskih neravnoteža. Ništa se ne događa jer imamo dobre personalne kontakte, ali i to doprinosi, ali ovo je prvenstveno plod i rezultat dubinskog snimanja svega što smo činili svih ovih godina”, rekao je.

Dodao je i da od hrvatskog ulaska u eurozonu neće imati korist samo RH već i eurozona, odnosno kompletna EU jer je jasan signal dublje i daljnje integracije pojedinih zemlja u europske tijekove.

O rastu kamatnih stopa

“Eurozona i članstvo u eurozoni utječu na premije rizika. Nažalost, mi smo u okolnostima nakon dugog razdoblja niskih i negativnih referentnih kamatnih stopa, da kao odgovor na borbu protiv inflacije glavne središnje banke svijeta počinju dizati referentne kamatne stope. Naš ulazak u europsku monetarnu uniju kroz ovo smanjenje premije rizika može koliko-toliko ublažiti te poraste”, rekao je ministar Marić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...