Meteorologinja Mazzocco Drvar: “Ovo ljeto bi moglo biti kao ono nesretno 2003.”

Ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva, meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar izjavila je kako se vremenski ekstremi poput stalnih tuča definitivno posljedica klimatskih promjena.

“Sastojci takvih oluja sigurno su posljedica klimatskih promjena. Istraživanja su pokazala da dolazi do nešto manjeg broja tuča, ali su snažnije zbog klimatskih promjena”, rekla je Mazzocco Drvar za RTL Direkt.

Meteorologinja kaže da se ne može govoriti da će svako ljeto biti vruće od prethodnog, ali se pokazalo da je to trend.

“Ovo ljeto će biti toplo, ako ne i najtoplije do sada. Sinoptički obrasci pokazuju da je slično onom u nesretnoj 2003. godini koja je donijela izrazito velike vrućine, a u zapadnoj Europi i veliku smrtnost. Klimatske promjene su kao kronična bolest. Stalno bolujemo i stalno pokušavamo smanjiti simptome i ako se bude dalo, liječiti. ali naravno da ako te u kroničnoj bolesti zaboli glava, liječit ćeš nju pa se vratiti kroničnoj bolesti”, dodala je.

Povratak ugljenu je, prema riječima ravnateljice Uprave, najgora moguća opcija za okoliš.

“Je, najgora je, ali gledam na to kao na tranzicijsko rješenje, kao kratkotrajno. Obećali smo milijun dodatnih stabala kako bi smanjili emisije koje kao turistička zemlja imamo od vozila. U prvih par godina Hrvatske šume su ambiciozno krenule u to, na ljeto je pauza jer se ne sadi, a sada već planiramo sadnju na jesen. Gledamo mogućnosti lokalnim zajednicama za sadnju urbanih stabala”, rekla je Mazzocco Drvar za RTL.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...