Ministarstvo zdravstva opovrgava navode: “Rad obiteljskih liječnika na hitnoj samo iznimno”

Ministarstvo zdravstva opovrgnulo je u utorak napise o prijedlogu da liječnici obiteljske medicine mogu biti raspoređeni na rad u hitnoj pomoći i bolničkom hitnom prijamu, istaknuvši da se predlaže uključivanje obiteljskih liječnika u rad hitnih službi samo u iznimnim slučajevima.

“Nastavno na netočne napise u medijima, koji generaliziraju prijedlog odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti neutemeljeno insinuirajući stalnu obvezu rada liječnika obiteljske medicine u Hitnoj službi ili u Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu (OHBP), Ministarstvo zdravstva demantira iznesene navode”, stoji u priopćenju.

Ministarstvo ističe kako se ta planirana odredba odnosi samo na iznimne slučajeve u izvanbolničkoj medicinskoj službi sa ciljem sprečavanja neželjenih događaja, koji su se već događali u prošlosti.

Smatraju da je riječ o utemeljenom prijedlogu koji je moguće provesti, što dokazuje primjer sporazuma između Istarskih domova zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, koja je odlučila dodatno povezati domove zdravlja s hitnom službom kako bi se otklonio i najmanji rizik od neželjenih događaja.

“Činjenica je da hitna medicinska služba iznimno rijetko poziva nekoga iz primarne, ali smatramo da je to važan faktor sigurnosti”, rekao je ravnatelj Istarskih domova zdravllja Ante Ivančić.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako se time želi dodatno ojačati uloga liječnika obiteljske medicine unutar zdravstvenog sustava.

„Cilj je jasno definirati proces postupanja u takvim iznimnim situacijama, imajući u vidu važnost, ali i opterećenost primarne zdravstvene zaštite”, istaknuo je Beroš.

Prijedlogom se ujedno omogućuje Domovima zdravlja da angažiraju administratore, što će u određenoj mjeri rasteretiti liječnike opće medicine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...