Mladi, talentirani, pametni… Hrvatski robotičari pomeli konkurenciju na europskom natjecanju!

Nisu nogometaši, ni košarkaši…

Nisu ni glumci, pjevači, estradnjaci, niti influenceri…

Možda ih zato i nema puno u medijima. U stvari- uopće nema.

A prvaci su, europski!

I mladi, talentirani, pametni…

Mladi hrvatski robotičari, o njima se radi, pomeli su konkurenciju na europskom natjecanju: “Na kraju je kvaliteta izašla na vidjelo”, u biti bila je to prava berba medalja hrvatskih robotičara na europskom natjecanju u Portugalu! Pomeli su konkurenciju i osvojili čak sedam medalja u sedam različitih disciplina.

Na European RoboCup 2022. natjecalo se preko 150 ekipa, odnosno preko 900 robotičara iz 21 zemlje, a Hrvatsku je na ovom natjecanju predstavilo 14 ekipa sastavljenih od 37 natjecateljica natjecatelja, te 11 mentora. Hrvatska robotička reprezentacija je i ukupno ostvarila zapažen rezultat, te se doma vraća sa sedam medalja: u punoj torbi su 4 zlata, 2 srebra i 1 bronca.

U Portugalu dogodila se žetva medalja, a na splitskom aerodromu veliki doček najboljima.

-Još mi je nerealno da smo prvi. Tako da ono, još treba proći malo. Baš smo sretni, puno smo se trudili. Puno smo radili, skromno je kazala kapetanica tima Lucija Vučić.

Očevi, majke, bake, svi su došli na doček i svi su redom ponosni.

-Ponosni smo na njih, osobito na mentore koji su stvarno tu djecu uputili i stvarno su zaslužili to prvo mjesto, ispričala je Sandra Babić.

Iza toga je puno truda i rada, kažu za Dnevnik.hr. Različite su discipline, svatko se pripremao za svoju. A Bartolova ekipa je odlučila promovirati svoj Split.

-Mi smo imali velikog robota koji je Dioklecijanova palača i koji je opisivao osnutak grada i razne bitke koje su prošle da osnuju grad. Prošli smo kroz puno toga i problema s programiranjem, ali uspjeli smo to dočarati, objašnjava.

-Tako da su stvarno djeca bila savršena. Naučili smo da daju svoj maksimum pa šta bude, niko nije očekivao taj rezultat, zaključila je učiteljica Nela Beronja.

Kući se vraćaju s ukupno četiri zlatne, dvije srebrne i jednom brončanom medaljom. Dio ekipa stiže u ponedjeljak. I oni su se javili. Svi kažu kako su Nijemci bili opasna konkurencija.

-Nijemci su nam se svaki dan sve više približavali, ali na kraju je kvaliteta izašla na vidjelo i osvojili smo prvo mjesto, objasnio je Jura.

Zlato ide u Hrvatsku. Mladi robotičari su tek stigli, a oni bi rado i na svjetsko prvenstvo…

-Još nije sigurno, ali ako idemo, svjetsko je na Tajlandu, dodala je Sara. Jer oni su se tek zagrijali.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...