Moto susret na Puntamici priređuju kršni momci na motociklima, uvijek spremni na pomoć potrebitima

Tri,2,1…

Privedene su kraju posljednje pripreme za međunarodni moto susret koji se ovaj vikend održava na Puntamici. Tradicionalni internacionalni susret je humanitarnog karaktera, sve posjetitelje iz zemlje i inozemstva očekuje odličan, “nabrijan” a kako drugačije, glazbeni program, domaćih bendova.

U petak 17. lipnja Moto susret otvaraju Triggers, zatim slijede Sexymotherfuckersi i The Billy. U subotu 18. lipnja nastupaju Dirty Harry, Pojave i Teški osjećaji.

Kako ističu u Beštijama, odlučili su pozvati bendove s ovog područja kako bi se svi skupa “vratili u život” nakon dugog vremena izolacije, a to je najbolje učiniti s vrsnim rock&rollom u društvu dobrih prijatelja.

Tko su ipak ti – kršni momci na motociklima. Iza, nekima naizgled, grube vanjštine, kriju se ugodni i dragi ljudi, uvijek spremni na pomoć potrebitima. Na hladnim metalnim “makinama” nalaze se topla bića, u “Donatovu gradu” odavna prepoznata po humanosti, brojnim i redovitim karitativnim aktivnostima.

Napose u obilasku vrtića za djecu s poteškoćama “Latica”. Djecu na Sv. Lucu, razveseljavaju edukativnim darovima, slasticama i “jahanjem” na metalnim “konjima”. Kao pripadnici subkulture “bikera” odlučili su na taj način “izbrisati” stereotip o “debelim, masnim i šporkim pijandurama”.

Nesebičnost i široku dušu dokazali su u nizu projekata za pomoć siromašnima, bolesnima i ugroženima. I moto-scena ih je odlično prihvatila. Bez njih ne prolazi nijedna nacionalna, a rijetko i međunarodna, motociklistička akcija. Moto-udrugu, naširoko poznatu, pokrenuli su 2006. kao inicijatori Alen Vimer, Edvard Stipčević, Alen Deković, Šime Magaš i Predrag Drezga. Petorici prijatelja priključili su se Davor Fišter, Andrija Krtalić, Denis Šepat, Marin Botunac… Nebrojeno dragih i znanih imena, u nabrajanju smo zasigurno i preskočili nekoga.

Trebamo, naravno, spomenuti i Marijana Božičeva Grunfa. Bio je među najvjernijim i najaktivnijim članovima motociklističkog kluba. Na žalost, preminuo je u rujnu 2010. u Općoj bolnici nakon prometne nesreće koju je u Ulici Hrvatskog sabora doživio na motoru koji je zapravo i obilježio njegov život, bio mu velika ljubav i strast. Njemu u spomen provode njegovi prijatelji darivanja krvi na koja je odaziv konstantno fascinantan – ističemo još jednu “crticu” iz humanog karaktera kluba.

MK se nakon osnivanja popunjavao, ali nipošto ne stihijski, nego se provodila stroga selekcija. Nije se kao cilj postavila masovnost, već kvaliteta. Ne učlanjuju dečke s ulice bez provjera. Moraju stažirati godinu dana, potom idu na “pune boje”, prethodno u grbu na leđima imaju šuplji krug, bez “maskote” tovara. Bilo je ideja da u klubu budu samo “chopperi”, pa se događalo da netko dođe, izrazi želju da bude dio tima i nestane nakon toga. Dok su s druge strane imali mladiće koji su vozili “crossere”, mopede, skutere, koji su s njima boravili non-stop i zaključili su da nije motor, nego motorist taj koji diktira tko će i kakav biti član. ILi članica. Potonji su iz cijele županije, od Paga do Pakoštana, iz Dikla, Bilog Briga, Briševa, Ljupča, Nina…

Različitih su i generacija, u rasponu između 20 i preko 65, i takvih koji su prvi put sjeli na motocikl, i onih koji su uzduž i poprijeko obišli čitav planet na dva kotača – upoznaju nas.

U kampu nadomak mora taborili su se na moto susretima moto-fanovi iz Hrvatske, Njemačke, BiH, Slovenije, Austrije, Poljske, Danske, Portugala, vespe iz San Marina. Pojavili su se i HR predstavnici Hell’s angelsa.

-Ljudi su tu pravi, zbog njih dolazim, više nego zbog motora. Baš sve mi se sviđa. – tvrdi raspoloženi “biker” iz Ogulina.

DIŠPET I DALMACIJA

Popularnim ZD “bikerima” zaštitni znak je magarac, simbol Dalmacije i dišpeta. Tako je “isplivao” i naziv “Beštije”, a logo je krug na crnoj podlozi sa žutim slovima imena i godinom osnivanja, u sredini je stilizirani “lik” tovara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...