Najavili su pravi mali spektakl… Prevarili su nas! Bio je to pravi veliki spektakl… Na Punti Bajlo, uz more se veralo 40 “spidermana”!

Najavili su pravi mali spektakl…

Prevarili su nas!

Bio je to pravi veliki spektakl…

-S obzirom da smo ovu godinu bez boulder dvorane, možemo priznati da su se lijepi dani s nestrpljenjem čekali kako bi mogli penjati na Punti Bajlo. Iako već neko vrijeme možemo vidjeti penjače na stijeni, ovu nedjelju je organizirano 5. po redu DWS natjecanje te je sezona službeno – otvorena- izvijestio nas je Hrvoje Grancarić, stari, iako mladi, znanac “spiderman”

A nisu nas lagali kada su kazali: Na suhom – vruće, u moru- toplo, na kamenu – taman.

Time nekako vođeni, Sekcija sportskog penjanja PD Paklenica i sportsko penjački klub Paklenica donjewli su peto po redu Punta Bajlo Deep Water Solo Speed natjecanje,koje se održalo 19. lipnja.

Penjala se legendarna traverza u dužini od otprilike 50 metara, težine do maksimalnih 6a.

Naravno, publika je uživala neovisno u koju kategoriju spadali, tako da…

E sad. Za one koji su novi u penjanju, DWS (Deep water soloing) je penjanje po stijenama ispod kojih se nalazi more (voda), a pad je siguran skok – u more, normalna stvar.

Na Punti Bajlo u Arbanasima se nalazi stijena dugačka (ili široka) cca 150m i visoka max 4m koja je idealna za DWS. Btw. more je već na ugodnih 22 i više Celzija.

-S obzirom da je stijena relativno niska uglavnom traverziramo stijenu i to najčešće od juga prema sjeveru iliti od desno prema lijevo. Evo zalijepio sam lani bio i grubu skicu stijene s ‘ajmo reći dva smjera. Prvi zeleni je lakši i težine su do jedno max 6a, ali ima i lakših dionica tako da se nađe za svakog ponešto. Uglavnom su neki prevjesi s nekoliko pločastih detalja – čista fizikala – uputio nas je opet Hrvoje Grancarić iz Sekcije sportskog penjanja PD Paklenica.

Drugi dio, tvrdi nam, stijene (narančasti smjer) je raznovrsniji i dosta zahtjevniji, a sve skupa je ekvivalent 7b smjera. Počinje se sa zanimljivijom pločom nakon koje slijede dva prevjesna bouldera kod kojih je prvi ako se prolazi s donje strane prilično težak. Nakon toga nastavlja najteži detalj cijele stijene – blago prevjesna pločetina s krimpovima (“kod one buže u stijeni”). Do uvale slijedi još nekoliko tehničkih detalja i to je konačno to. Obavezno, ako se odlučite na penjanje,  izbjegavajte nožišta na blago položenom tamnijem dijelu stijene koji je uronjen u more jer si time previše olakšavate i sve zajedno gubi smisao.

Još nekoliko savjeta: probajte dolaziti na DWS što češće (kao što bi inače dolazili na boulder), svaki put pokušavajte doći što dalje bez padanja. Jednom kada prođete cijelu stijenu ili recimo prvi “zeleni“ dio bez padanja, probajte tu dionicu ponavljati svaki put što brže. A kada vam vaša redovna dionica postane ful lagana probajte ju proći dodatno i u kontra smjeru. Ima raznih kombinacija i na taj način dobivate nekakav objektivni mjerljivi alat i možete lako pratiti svoj napredak. – skraćujući si odmore i penjući i kada ste napumpani možete dobro utrenirati izdržljivost. Uvijek razmišljajte o efikasnosti pokreta i nekim mini odmorima kada ste ful napumpani – sve će vam to pomoći na pravim smjerovima.

Hrvoje naglašava:

-Također, dođite penjati pred zalazak jer po zvizdanu se nećete usrećiti. Ako imate vrićicu za magneziji na sebi, svaki pad u more znači močenje cijele vrićice, ako vam treba magneziji bolje stavite jedan grumen magnezija u džep, možete penjati bosi, ali puno ćete bolje penjati u penjama. Imajte na umu da sol uništava penje i da biste ih poslje mora morali malo isprati u običnoj vodi. Metalni dijelovi bi vam mogli zaruzinati. Idealno je imati neke stare penje samo za DWS – pala je preporuka.

Penjalo se u nedjelju na svima poznatoj lokaciji, u kategorijama muški (domaći), muški (gosti), žene i djeca.

Zbog prednosti poznavanja terena, muški su podijeljeni u dvije kategorije, a djeci se smanjila dužina dionice koju trebaju ispenjati.

Ukupno je bilo oko 40 penjačica i penjača, a rezultati su sljedeći:

Muški (gosti):
1. Marino Režan 3:15
2. Luka Bjelanović 5:52
3. Filip Dujić 7:41
Muški (domaći):
1. Bartol Janković 1:22
2. Dante Vidas 1:55
3. Vid Morović 1:56…
Žene:
1. Maja Trusić 4:34
2. Antonia Dorbić 4:55
3. Antonia Gašperov 6:41…
Djeca:
1. Ivor Klarin 2:07
2. Pino Petani 3:01
3. Pave Petrović 4:33…

Osim u penjanju, posjetitelji su mogli uživati u punjenim paprikama koje su nezaobilazna delicija ovog natjecanja, kao i u vege pašti, ali i piću i dobroj muzici.

-Hvala svim sponzorima koji su podržali naše malo i veselo natjecanje, vidimo se dogodine na istom mjestu, do penjanja!- poručili su iz SPK Paklenica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...