Nema labavo… Fina će provoditi ovrhe nad umirovljenicima

Prije nekoliko dana su izmjene Ovršnog zakona osvanule u proceduri javnog savjetovanja.

Kako piše Mirovina.hr, to znači da Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) više neće provoditi ovrhe nad umirovljenicima, ali to ne znači i da će se penzioneri lako riješiti ovrha jer će sav posao preuzeti Fina. Izvansudske ovrhe nad novčanim sredstvima u Hrvatskoj provode Fina, HZMO i poslodavci, a novi prijedlog zakona ide u smjeru da se cijeli postupak prebaci na Finu, prenosi Index.hr.

“Navedeno uređenje predstavlja administrativni teret za poslodavce i HZMO te se pokazalo da nije moguće uspostaviti jedinstveni prednosni red u izvansudskoj ovrsi te da su poslodavci često u nedoumici na koji način postupati kad se provodi izvansudska ovrha (…) U skladu s navedenim poslodavci i HZMO oslobađaju se dužnosti provedbe ovrhe na plaći i mirovini te u trenutku kad se iscrpe prava po već zaprimljenim ovršnim ispravama, prestaju biti tijela u postupku koja provode ovrhu”, piše u prijedlogu novog zakona.

To znači da će svi umirovljenici nad kojima HZMO provodi ovrhu, a kojih ima oko 21.000, nastaviti po prijašnjem modelu, dok novi umirovljenici koji završe pod ovrhom više neće imati veze s Mirovinskim, nego direktno s Finom. Zakon se djelomično mijenja i zbog uvođenja eura pa se zato u novom zakonu vrijednosti prikazuju u eurima, piše Mirovina.hr, a prenosi Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...