Njemački portal upozorava građane: “Na moru u Hrvatskoj ručak za četveročlanu obitelj košta 700 kuna i više”

Njemački turisti i ove će godine u velikom broju pohoditi hrvatske destinacije, a prema istraživanju koje je naručio Bavarski centar za turizam, 69 posto Nijemaca koji inače putuju sigurno će otići na odmor i ovog ljeta, unatoč ratu u Ukrajini i koroni koja se nije do kraja utišala. Njemačke turističke agencije čak najavljuju da bi ove godine mogao biti premašen broj od 2,88 milijuna njemačkih turista u Hrvatskoj iz 2019. godine.

– Bilo da se radi o gradskom izletu u Dubrovnik ili odmoru na plaži na Krku – turisti moraju biti spremni na veće troškove u Hrvatskoj – upozorava portal Bayerische Rundfunk 24. te dodaje kako inflacija u Hrvatskoj iznosi gotovo deset posto dok su cijene proizvoda u trgovinama još i veće.

– Čini se da su u nekim slučajevima cijene ostale iste, ali je pakiranje postalo manje. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene hrane i bezalkoholnih pića u svibnju 2022. porasle su za 15,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine – navodi BR24 i dodaje:

– Ogroman rast cijena primjetan je i u ugostiteljstvu. Prije pandemije pivo u pivnici u Zagrebu koštalo je dvanaest kuna, odnosno oko 1,60 eura, a za njega sada morati platiti 19 kuna. Na turistički popularnim mjestima poput Splita, Dubrovnika ili Rovinja, cijene su znatno veće. Ručak za četveročlanu obitelj može koštati 700 kuna i više, što je u protuvrijednosti oko 93 eura. Porasle su i cijene hotela. Bili su skuplji više od dvanaest posto ovog svibnja u odnosu na svibanj 2021. godine. Upozoravaju turiste da pripaze i kod mijenjanja novca.

– Možete pokušati uštedjeti barem nešto novca. Jer, ovisno o tome gdje mijenjate eure za kune, tečaj varira. U pravilu su tečajevi u mjenjačnicama znatno jeftiniji nego kada podižete novac iz automata – naglašavaju, prenosi Večernji.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...