Optužnica protiv 53-godišnjaka; Sa računa firme podigao novac, za sebe zadržao preko milijun kuna

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je 9. lipnja 2022., nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Zadru optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1969.) zbog počinjenog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, kaznenog djela utaje poreza ili carine i kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Okrivljenog 53-godišnjaka se tereti da je od 26. lipnja 2018. do 31. prosinca 2019. u Zadru, kao vlasnik i direktor trgovačkog društva iz Zadra, sa žiro-računa društva podigao iznos od 2.706.850,11 kuna od kojeg je za sebe zadržao 1.232.903,11 kuna na štetu trgovačkog društva.

Okrivljenika se tereti i da je utajom poreza i krivotvorenjem poslovne isprave oštetio državni proračun za iznos od 792.648,88 kuna, odnosno da je u podnesenim mjesečnim prijavama poreza na dodanu vrijednost neistinito iskazao odbitak pretporeza po osnovi PDV-a tako da je u poslovnim knjigama društva, i to u knjizi ulaznih računa, knjižio neistinite račune koje je tom društvu ispostavilo drugo povezano društvo za isporuku robe u ukupnom iznosu od 2,5 milijuna kuna.

Takve neistinite račune je prikazao u podnesenim mjesečnim prijava poreza na dodanu vrijednost kao osnovu za odbitak pretporeza, iako je znao da do navedene isporuke robe nije došlo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...