Pijete Normabel? Liječnik će to morati javiti MUP-u! Sabljar Dračevac: “Ljude guramo u ruke nadriliječnika!

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora Renata Sabljar-Dračevac komentirala je Zakon o sigurnosti prometa vezano uz liječnička odobrenja vozačkih dozvola.

“Znate da je Klub socijaldemokrata tražio da zakon ide u treće čitanje, ono nam treba jer su neke stvari problem. Ako kažemo da donosimo zakon koji će se primjenjivati za godinu dana, kakav je to zakon? Zašto ga donosimo”, pitala je Renata Sabljar-Dračevac.

“Zakon je direktno u koliziji sa Zakonom o zaštiti prava pacijenata i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Imate privilegirani odnos liječnika i pacijenta gdje postoji liječnička tajna koja je zakonom regulirana, to nije nešto proizvoljno. Taj privilegirani odnos ovakvim se zakonom može narušiti.

Slat ćemo pacijente na preventivne preglede, a ovakvim zakonom ih guramo u ruke nadriliječnicima. Kad se zakon donese, liječnik je dužan u dva klika miša oduzeti pacijentu vozačku dozvolu. Dosad se to rješavala samo u medicini rada, ovo je druga situacija. Branitelji oboljeli od PTSP-ja zgroženi su ovime, mogu im oduzeti vozačku zbog lijekova koje uzimaju.”

Istaknula je da u zakonu postoje i dobra rješenja, ona vezena uz romobile primjerice, prenosi N1.

Sjetimo, izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama izazvala je niz kritika oporbenih klubova i zastupnika. Posebice dio koji se odnosi na odredbu prema kojoj bi obiteljski liječnici bili obvezni obavještavati MUP o privremenoj nesposobnosti upravljanja vozilom svojih pacijenata. To se odnosi i na one pacijente kojima se pripisuju lijekovi za smirenje, poput Normabela.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...