Plan za kraće liste čekanja; Tko u bolnici ne ispuni normu, neće smjeti raditi privatno!

Liječnici zaposleni u javnim bolnicama koji ne odrade propisanu normu, a pritom su i liste čekanja na njihovom odjelu duže od određenog prosjeka, više neće smjeti raditi i privatno, doznaje Jutarnji list. Ministarstvo zdravstva želi smanjiti liste čekanja i riješiti probleme koje izaziva miješanja javnog i privatnog zdravstva.

Ministar Vili Beroš nije se odlučio za zabranu rada liječnicima iz javnog sektora u privatnim klinikama izvan radnog vremena. Umjesto toga, pokušat će uvesti red u postojeće stanje boljom kontrolom učinka zdravstvenog osoblja.

Uprave svih bolnica uskoro će dobiti upitnik u kojem će trebati navesti imena svih liječnika, njihova struka, funkcija i odjel na kojem rade, a koji imaju dozvolu rada privatno. Uz to tražit će se da se precizno navedu njihovi učinci, odnosno obim posla koji odrađuju tijekom redovnog radnog vremena. Na osnovi tih podataka napokon bi se trebao znati točan broj liječnika koji u popodnevnim satima rade kod privatnika.

Temeljem tih podataka Ministarstvo će provesti analizu učinkovitosti liječnika koji rade u privatnim i javnim bolnicama. “Uz navedeno, u skorašnje vrijeme struka će donijeti norme prihvatljive duljine čekanja za svaku pojedinu uslugu vodeći računa o dijagnozi pacijenta kao i tijeku daljnjeg liječenja, te, ako postoje liste čekanja veće od preporučene, dovest će se u pitanje dozvola za rad pojedinih liječnika i u privatnom sektoru”, kazao je Beroš.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...