Plenković o uvođenju eura: “Smisao uvođenja eura je da se živi bolje, a ne da sve bude skuplje”

Andrej Plenković je izjavio da je Hrvatska jedina od preostalih članica Europske unije izvan eurozone koja je ispunila sve kriterije za članstvo u europskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji, istaknuvši da je time ostvaren jedan od strateških ciljeva vlade.

Što ako će u eurima cijene biti puno veće?

“Ministarstvo će pratiti sve što se događa s cijenama. Da nije bilo agresije na Ukrajinu i korone, brojevi bi bili takvi da bismo možda i lani ispunili sve kriterije.

Očekujem da svi akteri u društvu budu vođeni načelom poštenog prelaza na euro. Da budu fer. Ovo je proces koji vodi vlada, poslovni subjekti moraju uz vrlo detaljan monitoring udruga i ministarstva, svi moraju pratiti da nema tih lovaca u mutnom, a ako ih ima, onda ih treba javno prozvati. Oni koji žele profitirati na uvođenju eura moraju biti imenovani i jasno označeni!

Mi ćemo imati sigurno vrlo precizan stav prema svakome tko nastoji profitirati, to nije smisao uvođenja eura, smisao je da građani žive kvalitetnije, to se pokazalo u svim zemljama koje ulaze u eurozonu, a tako će se pokazati u Hrvatskoj”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da Hrvatska ispunjava kriterije stabilnosti cijena, a kako premijer tvrdi, prosječna inflacija po novom izvješću do travnja je bila 4,7 %, a referentna je 4,9 %.

“Kada je riječ o proračunskom manjku, tj. deficitu, prema novom izvješću dobili smo potvrdu da smo ispod onog kriterija od 3 posto”, istaknuo je te dodao kako Hrvatska više nema makro ekonomskih neravnoteža.

Ističe da je Hrvatska ostvarila jedan od temeljnih političkih ciljeva u mandatu njihove Vlade.

“Radili smo sustavno, temeljito ispunjavali kriterije, donosili političke i stručne te tehničke ocjene i mjere da taj ulazak bude na korist hrvatskih građana i gospodarstva. Ulazimo u klub 19 članica Unije, s Hrvatskom 20, onih koje imaju najsnažnije gospodarstvo, koje svojim građanima nude najpovoljnije kredite”, kazao je Plenković.

Smatra kako će to dignuti vjerodostojnost Hrvatske u ekonomskom i financijskom smislu te tako omogućiti da svi žive kvalitetnije i sa višim standarom. Ističe kako je to želja Vlade.

“Mislimo da je ovo veliko postignuće, koje zahtijeva logističke i tehničke pripreme, svih aktera, institucija, bankarskog sustava, svih poslovnih subjekata, građana. Konačni tečaj će se utvrditi u srpnju, a od 5. rujna će se objavljivati dvostruke cijene, u kunama i eurima”, istaknuo je.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...