Plenković: “Zakon kojim je Srbija uspostavila kvazinadležnost za države na području bivše SFRJ, za nas je neprihvatljiv!”

Premijer Andrej Plenković uvodno se obratio na sjednici Vlade…

O optužnici protiv pilota

O optužnici protiv hrvatskih pilota Andrej Plenković rekao je, tako:

“Zakon kojim je Srbija uspostavila kvazinadležnost za države na području bivše SFRJ, za nas je neprihvatljiv.”

“Podsjećam da je 2018. uspostavljeno Povjerenstvo za rješenje nadežnosti procesuiranja ratnih zločina. Imali su tri sastanka i unatoč inicijativama Hrvatske za nastavkom rada, došlo je do toga da Srbija nije pokazala interes za ovu temu. Imamo mehanizme za zaštitu hrvatskih pilota”, dodao je premijer, prenosi N1.

“Procesiuranje ratnih zločina – da, neovisno o nacionalnosti žrtve i počinitelja, ali ne u dnevnopolitičke svrhe, ne temeljem ovakvog zakona i ne od strane onih koji odbijaju svaki oblik suradnje o ovoj temi. To je poruka Srbiji koja se još nije suočila sa svojom odgovornošću u vezi ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Ovo nije politika suradnje rješavanja problema, već provokacije. Obavili smo razgovore s pilotima i što se tiče njih i nas, stvari su jasne”, zaključio je Plenković.

O Čavari

O sankcijama protiv Marinka Čavare rekao je: “Izrazili smo neslaganje i stav da je riječ o pogrešnoj političkoj odluci i poruci prema legitimnom predstavniku hrvatskog naroda. Dovodi se u pitanje odluka Ministarstva financija budući da on nema ni imovine ni ništa u SAD-u. Ne znam koji je cilj ovakve sankcije. SAD je hrvatski partner i saveznik, ali postoje situacije u kojima imamo različite stavove i to smo jasno prenijeli. Dobro je da je State Department jučer jasno rekao da je BiH država s tri konstitutivna naroda i vjerujem da će se to pitanje razjasniti.”

O smanjenju trošarina

Govorio je i o drugim temama.

“Bilo je i drugih važnih tema. Donijeli smo dvije uredbe. Smanjili smo trošarine na benzin za dodatnih 40 lipa po litri. Smanjili smo i limit za marže.”

“Predstavili smo izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju da se korisnicima obiteljskih mirovina omogući pravedniji izračun”, dodao je Plenković.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...