Podignuta optužnica za dramu u Gaženici; 44-godišnjak je bio neubrojiv, ignorirao je pokušaje pregovora i počeo pucati

Ravno dva mjeseca nakon događanja u Gaženici koji su na noge u jednoj noći podigli nacionalne interventne snage u velikom broju, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Zadru optužnicu protiv 44-godišnjeg slovenskog državljanina zbog počinjenih protupravnih djela zakonskih obilježja kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju iz čl. 111. toč. 6. u svezi s čl. 34. Kaznenog zakona, prisile prema službenoj osobi iz čl. 314. st. 2. KZ-a i dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. KZ-a, počinjenih u neubrojivom stanju.

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 29. travnja 2022. u 22:50 sati u Zadru, u luci Gaženica; u stanju u kojem nije mogao shvatiti značenje svog postupanja niti upravljati svojim postupcima; na terasi benzinske postaje, a nakon što ga je policijska službenica tijekom obilaska i nadzora ugledala naoružanog puškom i upitala što tu radi, ispalio jedan hitac u more te opsovao i cijev puške usmjerio prema njoj, ispalivši potom još jedan hitac u more, zbog čega se ona udaljila od njega.

Okrivljenika se tereti da je istoga dana i u istom stanju te na istom mjestu, oko 3:40 sati, kada je na mjesto prethodno opisanog događaja došlo više policijskih službenika radi njegovog uhićenja, u namjeri da usmrti jednog policijskog službenika ispalio hitac prema njemu i, stjecajem okolnosti, pogodio u područje desnog stopala. Policijski službenik je zadobio laku tjelesnu ozljedu u vidu otvorene rane nožnog zgloba i stopala.

– Okrivljenika se tereti i da je u istom stanju, nakon što je pregovarač za krizne situacije specijalne jedinice policije pokušao s njim stupiti u kontakt te ga pozivao da se preda, sve to ignorirao te ispalio prema policijskim službenicima, koji su bili zaklonjeni iza čvrstih površina, kao i prema benzinskoj postaji, devet hitaca, uslijed čega je doveo u opasnost živote policijskih službenika, ali i imovinu na benzinskoj postaji gdje je moglo doći do zapaljenja i eksplozije lako gorivih materijala.

S obzirom da je tijekom istrage provedenim vještačenjem okrivljenika utvrđeno da je okrivljenik tijekom opisanih događanja bio neubrojiv odnosno nije mogao shvatiti značenje svog djelovanja niti upravljati svojim postupcima, predloženo je produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika sukladno čl. 551. st. 1. Zakona o kaznenom postupku – priopćili su danas iz DORH-a.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...