Poliklinika dobiva solarnu elektranu, Čulina: “Uštedit ćemo 350 tisuća kuna godišnje na električnoj energiji”

Opća bolnica Zadar osigurala je gotovo dva milijuna kuna za projekt solarne elektrane na zgradi Poliklinike.

Tim je povodom Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske Unije s ravnateljem Opće Bolnice Zadar Željkom Čulinom potpisao ugovor o financiranju projekta Solarna elektrana Opće bolnice Zadar.

„To je iznimno bitno za postizanje dobrih rezultata s privlačenjem sredstava iz EU fondova i vjerujem da će to u budućnosti rezultirati s nizom novih ugovorenih projekata za bolnicu. Jedan od projekata koji se odlično nadopunjuje na ovaj projekt ulaganja u solare jest energetska obnova zgrada bolnice koji je također u skladu sa smjerom poslovanja bolnice u smjeru obnovljivih izvora energije. Taj je projekt u pripremnoj fazi i vjerujem da će se uskoro realizirati“, kazao je Šime Erlić.

Ulaganje u izgradnju solarne elektrane na zgradi Poliklinike ublažit će problem visokih troškova energije te će doprinijeti povećanju ukupnih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, kao i promicanju korištenja tehnologija s manjom emisijom ugljika.

„Cilj projekta je povećati instalirane kapacitete za proizvodnju solarne energije i smanjiti emisije CO2, a pritom će Opća bolnica Zadar ostvariti uštede na troškovima električne energije. Konkretnije, to bi trebalo iznositi oko 350 tisuća kuna godišnje po sadašnjim tržišnim cijenama. Ušteđena sredstva omogućit će daljnja ulaganja u modernizaciju bolničke opreme i unapređenje zdravstvenih usluga“, ustvrdio je ravnatelj OB Zadar Željko Čulina.

„Ovaj projekt je iznimno važan iz više aspekata, a pogotovo sada kada su energenti na svjetskoj razini znatno poskupjeli. Vjerujem da ćemo u skoroj budućnosti vidjeti još niz ovakvih projekata koji s jedne strane štede energiju, a s druge utječu na očuvanje okoliša“, naglasio je Longin podsjetivši da je i Zadarska županija prepoznala važnost trenutka pa je, s ciljem potpore građanima u povećanju korištenja obnovljivih izvora energije, raspisala dva javna poziva za koje je osigurano milijun kuna. Riječ je o javnim pozivima za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća i za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u kućanstvima.

Projekt izgradnje solarne elektrane na krovu zgrade Poliklinike, smanjit će potrošnju električne energije primljene iz elektroenergetske distribucijske mreže za 19,11% te će posljedično tome bolnica ostvariti uštedu. Solarna elektrana Opće bolnice Zadar, izlazne snage 220 kW, instaliranog kapaciteta 0,23 MW, proizvodit će 279.063 kWh električne energije godišnje te će smanjiti emisije CO2 za 65,3 tona godišnje.

Ukupna površina elektrane iznosi 1.111 m2.

Ukupna vrijednost projekta Solarna elektrana Opće bolnice Zadar iznosi 261.352,88 eura, od čega je 85 posto iznosa, odnosno 222.149,95 eura donatorskih sredstava, a 15 posto iznosa, odnosno 39.202,93 eura nacionalno sufinanciranje.

Razdoblje provedbe projekta je od 15. lipnja 2022. godine do 15. studenoga 2023. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...