Poraz školstva; 56 posto maturanata ide na instrukcije za polaganje mature

Privatne instrukcije koristi gotovo 40 posto učenika 8. razreda osnovnih te 2. i 4. razreda srednjih škola, pokazuje najnovije istraživanje Borisa Jokića i Zrinke Ristić Dedić s Instituta za društvena istraživanja. Prednjače maturanti gimnazijskih programa gdje svaki drugi koristi privatne satove poduke.

Značajnih 56 posto učenika završnih srednjoškolskih razreda ih pohađa, a u tome prednjače plaćene pripreme privatnih tvrtki. Ovi rezultati, među ostalim, pričaju priču o negativnom utjecaju na jednakost obrazovnih mogućnosti hrvatskih učenika i istovremeno govore da je u našem obrazovnom sustavu nužno mijenjati mnoge stvari.

Kako točno učenici koriste privatne instrukcije kao popravni alat za ono što nisu savladali u školi, Jokić i Ristić Dedić ispitivali su u svibnju 2021. godine na reprezentativnom uzorku tako da su rezultati primjenjivi na cijelu populaciju. U 81 osnovnoj i 80 srednjih škola, među učenicima 8. razreda osnovne te 2. i 4. razreda srednje škole nalaze da je 38 posto maturanata, 36,6 posto učenika 2. razreda srednjih te 37,2 posto učenika 8. razreda osnovnih škola išlo na privatne instrukcije, prenosi Telegram.

Pandemija na njih nije bitno utjecala. Instruktori su se prilagodili uvođenjem online poduka pa je tako 20,6 posto maturanata i 15,9 posto učenika osmih razreda pohađalo online instrukcije. U korištenju instrukcija, gledajući regionalno, prednjače Zagreb i Dalmacija, a značajno češće i redovitije ih koriste djeca obrazovanijih roditelja te učenici slabijeg školskog uspjeha.

Pripreme se pohađaju kao besplatne u školi (31,5 posto) i, učestalije, kao privatne plaćene pripreme koje organiziraju privatne tvrtke (36,1 posto). Gimnazijalci (62,9 posto) u većoj mjeri idu na pripreme za maturu, međutim pohađa ih i više od pola strukovnjaka (50,3 posto). Pritom su gimnazijalci češći na privatnim pripremama, a strukovnjaci na onima u školi gdje su im dostupne besplatno. Regionalno, svugdje u Hrvatskoj više od pola gimnazijalaca pohađa pripreme, no prednjače oni iz Zagreba i okolice s visokih 73,2 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...