Zabrana prodaje novih vozila na benzin i dizel od 2035. godine

Zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu su većinom glasova podržali zabranu prodaje novih vozila na benzin i dizel od 2035. kako bi se ubrzao prijelaz Europe na električna vozila.

Glasovanje je u skladu s ključnim planovima Europske unije da do 2030. godine smanji ukupnu emisiju za 55 posto, u usporedbi s razinama iz 1990. godine, što je cilj koji zahtijeva brže smanjenje emisija u industriji, energetici i prijevozu.

Zastupnici su podržali prošlogodišnji prijedlog Europske komisije za stopostotno smanjenje emisija ugljičnog dioksida novih automobila do 2035. i od te godine onemogućila bi se prodaja vozila na fosilna goriva u Uniji.

‘Rabljeni automobili sve su skuplji, a novih nema. Ako kriza u Ukrajini potraje, ostat ćemo bez dijelova pa nam slijedi kolaps’

Zakon još nije konačan. Glasovanje u srijedu tek potvrđuje poziciju parlamenta za nadolazeće pregovore s državama članicama oko konačnog zakona.

Namjera je ubrzati prijelaz Europe na električna vozila i ohrabriti proizvođače automobila da više ulažu u elektrifikaciju, što je dodatno potaknuto drugim zakonom koji će od država članica zahtijevati da postave milijune stanica za punjenje električnih vozila.

„Kupovati i voziti automobile s nultom emisijom postat će jeftinije za potrošače”, rekao je Jan Huitema, glavni pregovarač parlamenta zadužen za tu politiku.

Proizvođači poput Forda i Volva javno su podržali plan EU-a kojim bi se obustavila prodaja vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem do 2035. a drugi, uključujući i Volkswagen, nastoje prestati prodavati takva vozila u Europi do tog datuma.

No, elektronička pošta, koju je Reuters vidio, pokazuje da su interesne skupine iz automobilske industrije, uključujući i Njemačko udruženje automobilske industrije VDA, lobirale za odbacivanje cilja do 2035. Te su skupine poručile da takav plan kažnjava alternativna goriva s niskim razinama emisije ugljika i da je prerano za takvo obvezivanje zbog neizvjesnog uvođenja infrastrukture za punjenje.

„Naši stavovi su transparenti. Naša je misija razviti najbolja rješenja sa svima uključenima”, rekao je glasnogovornik VDA-a.

Električni automobili i plug-in hibridna vozila činila su 18 posto novih osobnih automobila prodanih u Uniji prošle godine, no sveukupna prodaja automobila smanjena je usred nestašice poluvodiča, podaci su Europskog udruženja proizvođača automobila.

Četvrtinu emisija stakleničkih plinova koji su odgovorni za zagrijavanje planeta, u Europi potječu od prijevoza, a razina stakleničkih plinova u tom sektoru posljednjih godina je porasla što otežava napore da se izbjegnu opasne razine klimatskih promjena.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...