Renata Sabljar Dračevac: “U prizivu savjesti je već 86 posto ginekologa!”

Renata Sabljar Dračevac, članica Kluba socijaldemokrata, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, po struci psihijatrica i psihoterapeutkinja komentirala je zadnje održanu sjednicu Odbora na kojoj se raspravljalo o problemu priziva savjesti.

Na sjednici je predloženo da se napravi unificirani obrazac za priziv savjesti i da to bude ujednačeno u cijeloj Republici Hrvatskoj, prenosi reci.hr.

“Nažalost, ni za tu sjednicu nismo dobili podatke koliko liječnika ima priziv savjesti, ali nam je predsjednik Hrvatske udruge za medicinsko pravo (dr. Miran Cvitković, specijalist pedijatar i subspecijalist intenzivne medicine) kazao da prema nedavno objavljenim podacima proizlazi da iz uzorka od 359 bolničkih liječnika, njih 46 obavlja pobačaje na zahtjev”, kazala je.

To je čak 86,35 posto ginekologa s prizivom savjesti, iako se u javnosti barata brojkom od 60 posto. Znači da samo 13,65 posto liječnika u Hrvatskoj obavlja pobačaje.

“Jasno je rečeno da treba penalizirati ustanove koje nisu osigurale pružanje zdravstvene usluge. Kod nas je priziv savjesti prvi put uveden 2003. godine u Zakon o liječništvu, a nakon toga i u druge zakone – o sestrinstvu, o farmaceutima, postupke medicinski potpomognute oplodnje, a spomenut je i u etičkom kodeksu primalja. Prvi put je spomenut kao institut kojem bi se ljudi trebali prikloniti u Enciklici Evangelium Vitae kad je papa Ivan Pavao II. rekao da su pobačaj i eutanazija zločini kojima se svaki čovjek mora suprotstaviti, a to može prigovorom savjesti. U medicini je priziv savjesti direktno izazvan tom enciklikom. To je religijski priziv, nametanje religijskog uvjerenja”, dodala je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...