“Riješit ću se automobila, od nečeg se mora odustati”; Osim u Hrvatskoj, cijene rastu u cijeloj Europi…

Život više nije lak ni u bogatoj Europi. Životni troškovi postali su preveliki i za stanovnike Brisela, jednog od središta Europske unije. Kako bi uspjeli preživjeti od prvog do zadnjeg dana u mjesecu, tisuće prosvjednika na ulicama traži veće plaće.

“Ne možemo se više nositi s time. Muž i ja imamo dvije plaće. Ja sam medicinska sestra. Oboje radimo, a voda nam je stalno do grla. Moramo povećati našu kupovnu moć”, smatra prosvjednica Genevieve Cordier.

“Život je sve teži. Gorivo, grijanje. Treba sniziti porez na struju i gorivo na šest posto. Ljudi će tada biti sretniji, nećemo patiti”, poručuje prosvjednik Andrte Ntoubandi.

Pune ulice prosvjednika ovog su se vikenda vidjele i u Velikoj Britaniji. Bez prosvjeda, ali ne bez negodovanja i u Njemačkoj. Inflacija raste i cijene goriva odlaze u nebo.

“U listopadu ili studenom ću se riješiti automobila. S obzirom na penzije i cijene goriva, od nečeg se mora odustati”, kaže Bernd Müller iz Kölna.

Cijene iz dana u dan šokiraju građane: Premijer nema rješenje, a analitičari preporučuju samo nužnu kupovinu
Mnogi su se zato razveselili uvođenju mjesečnih karata za vlak od devet eura, no pitanje je koliko će se one održati.

“Iskreno govoreći, korištenje javnog prijevoza diljem države za devet eura na mjesec nije poslovni model koji će u budućnosti ispasti isplativ. Niti industriji niti političari si to neće moći dozvoliti”, objašnjava predstavnik Udruženja njemačkih transportnih kompanija, Lars Wagner.

U Njemačkoj se danas očekuju i nove mjere za plin jer, kako tvrdi njemački ministar gospodarstva – potrošnja se mora smanjiti jer lako bi se moglo dogoditi da ga na zimu neće biti dovoljno.

 


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...