Splićani ponovno na izborima. Biraju gradonačelnika među 9 kandidata i 31 vijećnika s 11 lista

Splićani na prijevremenim lokalnim izborima u nedjelju biraju gradonačelnika među devet kandidata te 31 gradskog vijećnika s 11 kandidacijskih lista.

Prijevremeni izbori održavaju se nakon nešto više od godinu dana od redovitih, a zbog ostavki gradonačelnika Ivice Puljka, njegovih zamjenika te 20-eo vijećnika Gradskog vijeća.

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a njihovim zatvaranjem prestaje i izborna šutnja.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će na mrežnoj stranici prve izborne rezultate u 21 sat.

Splitske birače na 163 glasačka mjesta čekaju dva glasačka listića – jedan s devet kandidata za gradonačelnika i njegove zamjenike i drugi s 11 kandidacijskih lista za popunu 31 mjesta u Gradskom vijeću. Pravo glasa ima 146.573 građana.

U utrci za gradonačelnika drugog najvećeg hrvatskog grada su nestranački Zoran Đogaš (kandidat HDZ/HSS-a), nezavisni Ante Franić, Željko Kerum (HGS), Josip Markotić (Most), Davor Matijević (SDP), Ivica Puljak (Centar), Kristina Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju), Tamara Visković (Možemo!/Nova ljevica) i Aris Zlodre (Domovinski pokret, HDS, HS i HSP), prenosi Tportal.

Ne osvoji li nitko od gradonačelničkih kandidata natpolovičnu većinu drugi krug izbora za gradonačelnika održat će se za dva tjedna – 10. srpnja.

Na prijevremenim izborima za preostale tri godine mandata za mjesta u novom sazivu Gradskog vijeća nadmeću se kandidati s liste Centra, koalicije DP/HDS/HSP i Hrvatskih suverenista, liste grupe birača koju nosi Ante Franić, liste HDZ/HSS-a, liste HNS/Laburisti, Mostove liste, liste političke platforme Možemo! i Nove ljevice, Nezavisne liste mladih i HSLS-a, liste Pametno za Split i Dalmaciju, liste SDP/HSU te liste HGS-a.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...