Srpska seizmologinja ima zabrinjavajuću prognozu: “Slijedi deset godina jakih potresa na Balkanu”; Otkrila je i gdje su najjači

U Srbiji je posljednjih dana zabilježeno niz potresa koji su uznemirili građanstvo, a serija potresa osjeća se u posljednjih šest mjeseci. Seizmologinja Slavica Radovanović rekla je za RTS da je u proteklih 10 godina na teritoriju Srbije ipak bilo malo, čak i slabih, potresa.

“Registriran je veliki broj potresa ispod magnitude dva, ali nije bilo potresa koje bi ljudi osjetili, do tog jednog trenutka kada smo očigledno, zbog događaja u okruženju, ušli u proces lagane pripreme za velike potrese koji će nastaviti događati na Balkanu”, rekla je, a prenosi Net.

Kaže da se potresi događaju u ciklusima i da je Balkan, sa dva velika potresa kod Petrinje i u Albaniji, polako ušao u period od desetak godina u kojem će biti jakih potresa.

Potresi na Jadranu puno jači

“Ne znamo kada će se točno dogoditi. Najjači potresi se događaju na našem prostoru na između 80 i 100 godina, s tim što se ne događaju na istom mjestu na kojem su se ranije dogodili nego se događaju u istoj zoni na različitim mjestima”, objašnjava Radovanović. Što se Balkana tiče, potresi u zoni Jadranskog mora puno su jači nego u Srbiji, a u Rumunjskoj su još jači.

Prema njezinim riječima, “crvena zona” u Srbiji je centralni dio zemlje, od oko 40 kilometara južno od Beograda pa sve do Kopaonika, s tim što ni u toj cijeloj zoni nije svugdje jednaka seizmička opasnost.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...