Stiže nam prvi toplinski val, u Hitnoj savjetuju: “Voda nije dovoljna. Treba piti izotonične napitke!”

Početkom sljedećeg tjedna u Hrvatsku stiže prvi toplinski val, a temperature bi se trebale penjati i do 35 stupnjeva. Dejana Martinić, voditeljica smjene zagrebačke Hitne pomoći dala je za N1 nekoliko savjeta o tome kako lakše prebroditi velike vrućine.

Ističe da, ako je to moguće, ne treba izlaziti iz kuće u središnjem dijelu dana – između 10 i 17 sati.

Treba se prozračnije odjenuti, staviti kapu na glavu i zaštititi oči. Vrlo bitna je i prehrana – lagana prehrana, puna voća i povrća, upozorava liječnica i dodaje savjet koji dosad nismo često čuli.

‘Potrebno je uzimati dovoljno tekućine, ali nije dovoljna samo voda. Uzimanjem vode gube se oni naši bitni minerali važni za funkcioniranje, zato je preporuka da se uzimaju izotonični napici. Treba izbjegavati alkohol i smanjiti unos kofeina’, savjetuje Martinić.

Dežurna liječnica također savjetuje da nije pametno spustiti temperaturu na klima uređaje na najniže vrijednosti jer nastupi toplinski šok kad izađemo vani.

‘Neke preporuke su da temperatura u prostoriji kojoj boravimo bude otprilike sedam stupnjeva niža nego ona vani. Naravno da se građani većinom toga ne pridržavaju, ali trebalo bi to svesti na neke što je moguće primjerenije vrijednosti’, ističe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...