Stručnjaci upozoravaju: “Podvarijante omikrona mogle bi izazvati novi val korone, još ozbiljniji”

Stručnjaci upozoravaju kako bi podvarijante omikrona mogle izazvati novi val korone.

“Nemojte misliti da se pandemija covida povlači. Možda će se razvijati i postati ozbiljnija”, upozorili su ovaj tjedan stručnjaci. BA.4 i BA.5 najnovije su podvarijante vrlo zarazne varijante omikron, a čini se da imaju neke karakteristike koje bi mogle predstavljati novi val covida.

BA.4 i BA.5 krajem svibnja označene su kao “varijante koje izazivaju zabrinutost”. Prvi put su otkrivene u Južnoj Africi u siječnju. Danas se sve više pojavljuju u SAD-u. Američki centar za prevenciju bolesti je u utorak priopćio da BA.4 i BA.5 sada čine 21 posto slučajeva covida širom zemlje.

“Čini se da su ove dvije subvarijante bolje u izbjegavanju zaštite od cjepiva i imuniteta od prethodnih infekcija”, kažu stručnjaci.

“Vrlo sam zabrinut”, rekao je za Reuters dr. Gregory Poland, šef istraživačke skupine za cjepiva klinike Mayo.

Stručnjaci kažu da sposobnost BA.4 i BA.5 da izbjegnu slojeve zaštite čini reinfekcije vjerojatnijima, što može rezultirati drugim valom virusa, piše N1.

Sveukupno, varijanta omikron proizvela je blaži oblik bolesti od prethodnih varijanti poput alfe i delte. To je zato što omikron prvenstveno utječe na gornje dišne puteve, uzrokujući simptome slične prehladi ili alergiji, umjesto da se smjesti u pluća, što je rane varijante učinilo tako smrtonosnima.

No, Guardian je ovaj tjedan izvijestio o istraživanju sa Sveučilišta u Tokiju koje sugerira da su podvarijante BA.4, BA.5 i BA.2.12.1 možda evoluirale da bi ponovno ciljale plućne stanice umjesto tkiva gornjih dišnih putova, čineći ih sličnim alfi ili delti.

“Naša istraživanja sugeriraju da je rizik od ovih varijanti, posebice BA.4 i BA.5, za globalno zdravlje potencijalno veći od rizika izvornog BA.2”, rekao je glavni autor studije, Kei Sato.

Zdravstveni stručnjaci kažu da BA.4 i BA.5 ne uzrokuju težu bolest od drugih oblika omikrona, a cjepiva i boosteri i dalje pružaju snažnu zaštitu od ozbiljnih oblika bolesti. No, necijepljene osobe su ranjive, a kontinuirana sposobnost virusa da mutira znači da pandemija nije gotova, piše portal Eatthis.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...