Svoj inozemni dohodak Poreznoj upravi prijavilo 123.413 tisuća građana

Građani koji rade u inozemstvu ili iz inozemstva primaju mirovinu ili dividendu, ali su i dalje hrvatski porezni rezidenti, prijavili su Poreznoj upravi za prošlu godinu gotovo 6,23 milijarde kuna dohotka zarađenog izvan Hrvatske. Svoj inozemni dohodak prijavilo je 123.413 tisuća građana, a iz Porezne uprave ističu da prikupljanje i obrada podataka za prethodnu godinu još uvijek je u tijeku, pa se dostavljeni podaci ne smatraju konačnima.

Za razdoblje od 2017. godine pa do kraja godine dohotke iz inozemstva prijavljivalo je od 120 do 133 tisuće građana, a ukupan iznos prijavljenog dohotka kretao se od šest do 7,3 milijarde kuna. Rekordna je po tom pitanju bila 2019. godine, kada je inozemni dohodak prijavilo više od 133 tisuće građana i to u ukupnom iznosu od 7,32 milijarde kuna.

Više do 18 tisuća građana ove je godine prijavilo dohodak i za ranije godine, nakon poziva Porezne uprave da ispune tu svoju obvezu ako žele izbjeći kazne i zatezne kamate.

Iz Porezne uprave napominju da je riječ o poreznim obveznicima koji su u obračunskom razdoblju, odnosno za svaku od tih godina pojedinačno prijavljivali primitke s osnove nesamostalnog rada- plaća i mirovina, samostalne djelatnosti, drugog dohotka, kapitala, imovine i imovinskih prava.

Uz to je riječ o poreznim obveznicima koji su ispunili zakonsku obvezu prijave inozemnog dohotka Poreznoj upravi, neovisno o tome plaćaju porez u Republici Hrvatskoj sukladno sklopljenim ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Pitanje prijave dohotka i plaćanja poreza u Hrvatskoj postalo je aktualno krajem prošle godine kada je Ministarstvo financija pozvalo građane da, ako su još porezni rezidenti u Hrvatskoj, prijave svoju zaradu u inozemstvu, pa je dio obveznika postao svjestan toga da njihov dohodak podliježe dodatnom oporezivanju u Hrvatskoj, ako su još uvijek domaći porezni rezidenti. Građani koji, primjerice, rade u Njemačkoj ili Švedskoj ili iz tih država dobivaju mirovinu moraju prijaviti svoj dohodak, ali s obzirom na to da s tim zemljama vrijedi pravilo izuzeća ti prihodi od nesamostalnog rada ne podliježu dodatnom oporezivanju u Hrvatskoj. Te sreće nisu oni koji rade u Italiji, Sloveniji ili Irskoj jer im Hrvatska ima pravo naplatiti razliku poreza na dohodak.

Sve njih država je osim krajem prošle godine i početkom ove godine pozivala da prijave svoj inozemni dohodak i za prethodne godine, ako to nisu učinili, uz obećanje da im neće naplatiti prekršajne kazne i zatezne kamate, te da će iskoristiti za njih povoljnije porezne stope koje su na snazi od početka prošle godine i kad bude obračunavala porez na dohodak iz ranijih godina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...