Tu -du-du… Otkriven novi misteriozni signal iz daleke galaksije: “Ponavlja se!”

Znanstvenici su otkrili još jedan ponavljajući izvor brze provale radiovalova (FRB) koji je dodatno produbio misterij o tome što bi točno moglo proizvesti ove signale….

FRB 190520B je prvi put otkriven 2019., a sada je ustanovljeno da često ispušta rafale snažnih radiovalova koji traju jednu milisekundu.

Brze provale radiovalova jedan su od najfascinantnijih misterija u kozmosu. Izuzetno su snažne, neke oslobađaju više energije od 500 milijuna Sunca, a traju manje od treptaja oka.

Jedna od najvažnijih karakteristika ovih signala jest to da su oni kratkotrajni i nepredvidivi. Obično se pojave iznenada na nekom dijelu neba i traju tek nekoliko milisekundi. Većina njih dolazi iz drugih galaksija, samo je jedan izvor otkriven u Mliječnoj stazi.

Ponavljajući FRB-ovi, dakle kada se ne radi samo o jednom intervalu već o više njih uzastopce, vrlo su rijetki i posebice privlače pažnju znanstvenika. Neki od ponavljajućih FRB-ova se javljaju periodično, u pravilnim razmacima, svakih nekoliko dana ili mjeseci. Do sada su otkrivena tri ponavljajuća izvora brze provale radiovalova.

Signal s FRB-a 190520B stigao je na Zemlju u svibnju 2019., zabilježio ga je radioteleskop FAST u Kini, a naknadna promatranja su pokazala da se on ponavlja i da dolazi s ruba jako stare patuljaste galaksije, udaljene od nas gotovo 4 milijarde svjetlosnih godina.

A izgleda da između radioprovala emitira slabije radioemisije, što pak ukazuje na to da brzi radijski rafali dolaze iz kompaktnog i postojanog radioizvora, čija je priroda nepoznata.

Slična situacija je i s ponavljajućim FRB-om 121102. Radi se o prvom FRB-u za koji je otkriveno otkuda dolazi – iz vrlo stare patuljaste galaksije udaljene 3 milijarde svjetlosnih godina, piše Science Alert, prenosi Index.hr.

“Sada imamo dva takva FRB-a, što otvara mnoga pitanja”, rekao je astronom Casey Law s Caltecha.

Primjerice, možda su sve brze provale radiovalova ponavljajuće, ali im emisije imaju preniske energije te ih ne možemo zabilježiti. Znanstvenici smatraju da mogu postojati najmanje dva različita mehanizma iza nastanka FRB-a: provale emitiraju različiti objekti ili ih emitira ista vrsta objekta u različitim fazama svoje evolucije.

Magnetari su vrsta neutronske zvijezde koja je nastala nakon što se urušila masivna zvijezda i postala supernova, a koja ima izuzetno snažno magnetsko polje. Moguće je da normalne neutronske zvijezde i magnetari emitiraju FRB na različite načine.

Daljnja analiza podataka je pokazala da možda jedna karakteristika FRB-a nije toliko korisna pri mjerenju udaljenosti kao što se do sada smatralo. Radi se o mjeri disperzije, odnosno na koji se način svjetlost raspršuje kroz plin koji se nalazi između nas i izvora. Valovi viših frekvencija putuju učinkovitije od valova nižih i to se može koristiti za mjerenje udaljenosti.

Za FRB 190520B, mjera disperzije sugerira da je izvor udaljen 8 do 9.5 milijardi svjetlosnih godina. No, druga mjerenja udaljenosti su pokazala da nam se galaksija nalazi mnogo bliže.

“To znači da u blizini FRB-a ima mnogo materijala i da se oko ponavljajućeg izvora nalazi okruženje plazme; što je u skladu s karakteristikama nedavno nastale supernove. Što god da je izvor, nastao je tek nedavno”, rekao je astrofizičar Kshitij Aggarwal sa Sveučilišta West Virginia.

Astronom Di Li iz Nacionalnog astronomskog opservatorija Kineske akademije znanosti smatra da FRB 121102 i FRB 190520B vjerojatno predstavljaju početnu fazu evolucije populacije FRB-a.

Istraživanje “A repeating fast radio burst associated with a persistent radio source” objavljeno je u časopisu Nature…

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...