U NP Paklenica uspješno priveden kraju još jedan veliki projekt; Podzemni grad u srcu Velebita

Javna ustanova Nacionalni park Paklenica provela je EU projekt «Podzemni grad u srcu Velebita», zajedno s partnerima: Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS) i Klasterom za eko-društvene inovacije CEDRA Split.

Proveden je niz aktivnosti zaštite i valorizacije prirodne baštine kroz razvoj prikladnih oblika turizma za podvelebitsko područje te je nabavljena i vrijedna oprema za potrebe spašavanja i održan niz edukacija u svrhu podizanja kapaciteta. U sklopu projekta izgrađena je atraktivna posjetiteljska infrastruktura i povećana sigurnost posjetitelja. U starim vojnim tunelima uređen je posjetiteljski centar i pristupna staza od parkirališta do ulaza te je nabavljen električni turistički vlak s dvije prikolice.

Posjetiteljski centar „Podzemni grad Paklenice“ središnja je infrastruktura za posjetitelje parka. Inovativnom, atraktivnom i edukativnom izložbom donosi jedinstvenu i najopsežniju interpretaciju i prezentaciju planine Velebit, predstavljajući njegove prirodne fenomene i povijest života ljudi na ovim prostorima te atraktivni svjetlosni tunel. Kreativno osmišljenim i jedinstvenim rekreativnim i edukativnim sadržajima ustoličuje Paklenicu kao najznačajnije penjačko središte u ovom dijelu Europe, a odaje priznanje i jednoj od najpožrtvovnijih i najplemenitijih organizacija na ovim prostorima – Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja.

Projekt je sufinancirala  Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je 33,9 milijuna kuna od čega je 19.4 milijuna kuna sufinancirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost JU NP Paklenica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...