U siječnju ćete dobiti prvu plaću u eurima. Tada ćete shvatiti koliko malo imate

Došla je i ta vijest – prvu plaću u siječnju iduće godine dobit ćete u eurima.

Jučerašnje priopćenje Europske komisije kako “Hrvatska zadovoljava konvergencijske kriterije” bilo je zadnje važno izvješće koje trebalo donijeti na putu prema euru. Sve dalje je dobro planiran i detaljno razrađen postupak, koji bi trebao biti gotov do srpnja. Ne očekuju se više nikakvi zastoji.

Uvodimo euro. Od početka rujna cijene će se iskazivati dvojno kako biste mogli pratiti želi li netko prelazak iskoristiti za tiha poskupljenja. S krajem ove kalendarske godine kuna odlazi u povijest, odnosno koristit će se još pokoji prijelazni tjedan, prenosi Index.

Prvu plaću ili mirovinu u siječnju ćete dobiti u eurima. I to će biti trenutak suočavanja sa stvarnošću, koliko u biti malo imate. Većina vas primit će plaću manju od socijalne pomoći u razvijenoj zapadnoj zemlji. Ako ste u Hrvatskoj cijenjeni stručnjak, primit ćete plaću radnika koji radi pomoćne poslove u Njemačkoj.

Ako ste iznimno uspješan menadžer ili znanstvenik – bit ćete plaćeni kao i neki njemački šef skladišta ili šef smjene u kakvoj trgovini. Čak i s dvadesetak tisuća kuna, plaćom većom od one ministarske, imat ćete manje od kvalitetnog majstora, kuhara ili prosječnog inženjera u Njemačkoj ili Nizozemskoj.

Sama činjenica da ćemo svoje plaće i troškove od cijene hrane do cijene goriva moći izravno uspoređivati s onima u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj ili Italiji znači puno. Znači da ćemo točno znati koliko se naš rad cijeni ovdje, a koliko ondje, kolike su cijene u nas, a kolike drugdje, gdje su cijene korektne, a gdje trgovci vole nabijati marže.

Nećemo se više moći samozavaravati kako je 10.000 kuna neka super wow fantastična plaća – kad to nije ni 1500 eura, ni plaća običnog radnika bez nekih majstorskih znanja u zapadnoj državi. Koliko god nas ta usporedba na neki način lupila po glavi – možda je to najveći benefit uvođenja eura.

Tek kad shvatimo koliko smo u biti ekonomski nisko, koliko su nas svi pretekli, tek tada možda počnemo kao narod razmišljati što trebamo napraviti kako bismo živjeli bolje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...