U utorak nas čeka pakao! Narančasto upozorenje za gotovo cijelu Hrvatsku: Meteorologinja upozorila na strašne posljedice toplinskog vala

Ovog tjedna kupat ćemo se u znoju od paklenih temperatura, a prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za sutra i prekosutra 28. i 29. lipnja 2022. narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje ljudi, izvijestili su danas na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite.

Za gotovo sve regije sutra je proglašeno narančasto upozorenje, a to znači veliku opasnost od toplinskog udara.

Za područje zagrebačke, gospićke i karlovačke regije na snazi je i alarm zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. “Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom”, naveli su na stranicama DHMZ-a.

U utorak nas čeka pretežno sunčano i vrlo vruće. Kasno poslijepodne i navečer u zapadnim predjelima mogući lokalni pljuskovi s grmljavinom, mogu biti i izraženiji. Minimalna temperatura zraka bit će od 18 do 21, dok će maksimalna uglavnom biti između 32 i 36 °C.

Opekline moguće već kroz 10-ak minuta

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević objasnila je što je to uopće toplinski val. Radi se o sveprisutnom meteorološkom fenomenu koji rezultira smrtnošću ljudi, poljoprivrednim gubicima i povećanjem brojnih rizika kao što su zdravstveni rizici, šumski požari, a, među ostalim, mogući su i prestanci opskrbe električnom energijom.

Osim toplinskog vala, ovog bi nas vrućeg ljeta mogle mučiti i tropske noći. Tropske noći, odnosno noći kad je najniža temperatura veća ili jednaka 20 stupnjeva na kopnu su vrlo rijetka pojava u lipnju, prosječan broj im je manji od 1a , dosad su u ovom mjesecu već bile dvije, pojasnila je Blažević.

Iako su rijetke, od 2000. godine bilježe se češće, osobito u Zagrebu. I u ovogodišnjem lipnju tropske noći već su zabilježene na pojedinim postajama u unutrašnjosti, a zasigurno će ih biti i idućih dana. Duž obale su učestalije, osobito u Dalmaciji, gdje je njihov prosječan broj često i veći od 10.

Problem ljeti su i UV zrake, a Blažević je pojasnila da se UV indeks sastavlja na temelju globalnog modela Njemačke službe za prognozu vremena, DWD. Kad je UV indeks vrlo visok, kao primjerice sada, a djeca se ne zaštite adekvatno, za manje od 10 minuta mogu dobiti opekline.

Za zaštitu se preporuča nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala i odjeće s dugim rukavima te korištenje zaštitnih krema. Maksimalno valja smanjiti boravak na suncu u doba dana između 11 i 16 sati, javlja Net.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...