Ugledni domaći ekonomist: “Dolazi li nam recesija? Gotovo sigurno”

Vuk Vuković, naš ugledni ekonomist, piše na Facebooku da nam gotovo sigurno dolazi recesija. Međutim, predviđa da Hrvatsku čeka prilično dobra sezona, a onda slijedi polako prelijevanje posljedica sa svjetskih tržišta.

“Dolazi nam recesija? Gotovo sigurno. Prošli tjedan, kao reakcija na veću nego očekivanu inflaciju, američki Fed digao je referentnu kamatu na 1.75%, a već idući mjesec ona će biti na 2.5%. Do kraja godine očekivanja su da bude oko 3.5%! Paralelno, povrati na američke 10-godišnje obveznice su 3.2%, što znači da za svako novo zaduživanje američka država plaća kamatu od 3.2%. Slično je sa brojnim drugim državama; ECB je imala izvanredni sastanak prošli tjedan jer je prinos na talijanske obveznice skočio preko 4%, analizira Vuković, prenosi Poslovni.

“Pitanje: ako je referentna stopa Feda preko 3%, i ako se države zadužuju za preko 3%, koliko će biti kamate građanima za stambene kredite? Ili firmama za investicijske projekte? 5%? 6%? Još veće? Kad troškovi zaduživanja rastu, pada potrošnja i padaju investicije. S time da ti troškovi rastu dok građanima dramatično pada raspoloživi dohodak zbog – inflacije.
Recesija? Sigurno. Stagflacija (pad rasta + inflacija)? Izvjesno”, navodi ekonomist.

I za kraj daje prognozu:

“Što čeka Hrvatsku? Prilično dobra sezona, a nakon toga polako prelijevanje posljedica sa svjetskih tržišta”.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...