I “taksi” na Županijskoj skupštini: “Mora li prvi dojam turista kad dođu u Zadar i Županiju biti da su Zadrani lopovi?”…

U nizu više ili manje zanimljivih pitanja, tvrdnji, osvrta i konstatacija, koji su se čuli na današnjoj sjednici Županijske skupštine izdvajamo tri čija tematika je najbliža svakodnevnom životu “malog čovjeka i psa”.

Na prozivke da se nije sagradio azil za napuštene životinje, župan Božidar Longin kazao je kako se teren nabavio, ogradio i do njega je napravljen i asfaltni put, dok tek privremeno sklonište radi investitor u trgovački centar na Žmirićima. Financijska nužna sredstva će se tražiti preko EU fondova, na koje će se aplicirati, a njegovom gradnjom ZD županija će na sebe preuzeti obvezu koju inače imaju lokalne samouprave, odnosno u domeni su gradova i općina.

Zlatko Marasović upozorio je na stanje s izgledom neuglednim i neprimjerenim električnim stupovima, postavljenima čak u zaštićenim krajolicima.

– Negdje osamdesetih godina prošlog stoljeća javna rasvjeta u mnogim mjestima postavljana je na način da su vodovi bili podzemni, a stupovi izgledom prihvatljivi i nenametljivi (većinom metalni), da bi nakon Domovinskog rata prevladali ružni betonski stupovi, s još ružnijim crnim nadzemnim vodovima, koji doslovno bodu u oči vizure pitoresknih sela i zaseoka. Pa ako bi u nekom našem županijskom seocetu koje je po nekoj osnovi zaštićeno legalno htjeli obnoviti neku staru kuću morali bi zadovoljiti jako mnogo uvjeta koji bi vam bili naloženi, no struja bi nam bila priključena sa armiranobetonskog stupa koji se u taj prostor zaista ničim ne uklapa. Dakako, jasno je da je podzemna niskonaponska i telekomunikacijska mreža skuplja, ali na ovaj način ćemo zaštiti svoj kulturni krajolik iz čega ćemo u budućnosti svi imati višestruku korist-  poručio je Marasović, i, kako je kazao, “kao prilog inicijativi” predočio “nekoliko fotografija zaseoka Marasovići na samom ulazu u NP Paklenica!.

– Taj se zaselak nalazi zaveden u Registru kulturnih dobara RH, kao zaštićena graditeljska baština. Iz prikazanih fotografija je vidljivo koliko su ovakvi načini priključka na elelektroergetsku i telekomunikacijsku mrežu nagrdili vizure tog prekrasnog naselja. Identična stvar napravljena je i u mnogim drugim našim mjestima i selima. Ma, normalno, kako ova inicijativa ne može biti realizirana odmah, ali je treba provući kroz razvojne strategije, a njenim zaživljavanjem – dodao je Zlatko Marasović – kulturni krajolik naše županije će nam biti zahvalan.

A Helena Mikulandra pitala je može li Zadarska županija utjecati na, naglasila je, “nepoštenu praksu taksi prijevoznika na Zračnoj luci Zadar”.

-Nažalost, baš svake sezone se ponavlja ista ili slična priča. Pa tako i ove svjedočimo višestrukom preplaćivanju usluga prijevoza. Kolika je cijena polaska i svakog prijeđenog kilometra svakog od autotaksi prijevoznika koji su ostvarili pravo korištenja parkirnih mjesta unutar autotaksi stajališta na prostoru Zračne luke i zašto to nije jedan od faktora unutar natječaja? Zašto cijene prijevoza do pojedinih destinacija nisu istaknute na vidljivom mjestu, kao što je to, naprimjer, slučaj u Zračnoj luci Split? Na koji način su izabrani taksi prijevoznici koji operiraju na Zračnoj luci Zadar i je li uvjet u natječajima da nisu prakticirali nepoštene prakse tijekom prethodnih godina? Mora li prvi dojam turista kad dođu u Zadar i Županiju biti da su Zadrani lopovi? – pitala je Mikulandra, no na niti jedno pitanje nije dobila odgovor župana Božidara Longina. Rekao je kako je za organizaciju taksi prijevoza na Zračnoj luci ona, luka, sama odgovorna, a eventualna kršenja zakona rješava inspekcija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...