Uzrokuju li mRNA cjepiva izostanak mjesečnice? Oglasila se EMA…

Europski regulator za lijekove objavio je u petak da dostupni podaci ukazuju na to da mRNA cjepiva protiv covida-19 ne uzrokuju izostanak mjesečnice, prenosi N1.

Procjena je učinjena zbog izvještaja o menstrualnim poremećajima nakon primanja jedne ili dviju doza mRNA cjepiva, bilo Moderne ili Pfizer-BioNTecha.

Poremećaji u menstrualnom ciklusu mogu se pojaviti zbog niza razloga, među kojima i zbog otprije postojećih zdravstvenih stanja, kao i zbog stresa i umora. Zdravstvena tijela istaknula su da su slučajevi zabilježeni i nakon obolijevanja od covida-19.

Izostankom menstruacije smatra se stanje kad nema krvarenja 90 i više dana.

Odbor Europske agencije za lijekove zadužen za farmakološku procjenu rizika (PRAC) s druge strane još uvijek istražuje slučajeve obilnog krvarenja nakon cijepljenja spomenutim dvama cjepivima.

Izvještaji o takvim slučajevima, o značajno jačem krvarenju ili onom koje dulje traje i utječe na kvalitetu života, istaknuti su kao potencijalni razlog za zabrinutost nakon što je norveško istraživanje ukazalo na porast broja slučajeva nakon cijepljenja.

PRAC je u petak izvijestio da je pregledao sve dostupne podatke i da je od proizvođača cjepiva zatražio ažuriran kumulativni pregled slučajeva.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...