Već pet dana traje potraga za Splićaninom nestalim u Atlantskom oceanu

Već pet dana traje potraga za 35-godišnjim pomorskim časnikom iz Splita koji je nestao na putu između Gibraltara i Trinidada i Tobaga. Nakon dojave o nestanku, brod na kojem je plovio vratio se 200 milja unatrag, a potraga za nestalim Splićaninom nažalost još je bez rezultata.

Služba za spašavanje na moru, baš kao i posade brodova, imaju jasna pravila kad je riječ o potrazi za nestalim pomorcima.

“Treba što prije i brže reagirati. Zove se nadležna služba koja šalje svoje jedinice, zračne ili pomorske, a mi kontaktiramo okolne brodove”, rekao je za HRT Edo Šarunić iz Nacionalne središnjice traganja i spašavanja na moru.

“Da se uzbuna i brod se okrene po proceduri. Odmah se ispale signalne rakete da se zna položaj i onda se traži i pozove se obalna straža”, dodaje Sani Bezmalinović, pomorac iz Splita.

Satelitske snimke i radarski nadzor mogu biti od velike pomoći u akciji spašavanja nestalog Splićanina.

Ipak, naši iskusni pomorci uočavaju pogreške u potrazi na Atlantiku.

“Trebalo je odmah dignuti Obalnu stražu, znači apsolutno sve šta je moguće da se digne u momentu”, ističe Andro Kalebić, kapetan na Jadroliniji.

“U današnje doba, uz svu ovu elektroniku, oni znaju u svakome trenutku gdje se brod nalazio i kuda je prolazio. Sad je bitno da se dozna gdje se to dogodilo”, objašnjava Ivo Mišković, umirovljeni kapetan duge plovidbe, prenosi Index.hr.

Svi brodovi koji plove dijelom oceana u kojem je nestao hrvatski pomorac i dalje su uključeni u akciju njegova spašavanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...