Vlada spriječila rast cijena goriva. Što je s cijenama šećera, brašna, ulja…?

Nakon što je smanjenjem trošarina i trgovačke marže smanjila cijene goriva, Vlada će za sve iduće moguće mjere čekati jesen i kraj turističke sezone. Ekonomski stručnjaci, ali i oporba smatraju da su neke mjere nužne odmah kako bi građani lakše disali.

Vlada je ograničila novi skok cijena goriva, ali može li se trend proširiti i na ostale artikle? Barem one najvažnije, brašno, ulje, šećer… , pita N1.

Što kažu građani?

“To je dvosjekli mač, meni bi bilo jako drago da se država umiješa u trgovinu i da ograniči cijene osnovnih živežnih namirnica, slažem se s time, ali to je za trgovinu dvosjekli mač. To je zatvoreni krug.”

“Pametnije bi bilo da je poduzela nešto oko prehrambenih artikala, a ne gorivo, jer tko ima za gorivo, uvijek će imati, a onaj tko nema za gorivo, nema ni za hranu.”

“Situacija je takva da smo mi uskoro svi gotovi. Nemamo što o čemu pričati, ekonomija će stati, sve će stati zbog rata u Ukrajini i to je poskupljenje neminovno. Vlada tu ne može apsolutno ništa. Može neku sitnicu, ali to je ništa.”

“Ne može se to prepustiti slobodnom tržištu”

Vladine mjere, kao oblik državnog intervencionizma, naravno da se mogu proširiti i na hranu, potvrđuje riječki ekonomist Pavle Jakovac.

“Teška vremena izazivaju teške mjere. Država bi trebala intervencionirati, ne mogu se ključni sektori i pogotovo kad imamo ovakva zbivanja u regiji, ne može se to prepustiti tržištu, odnosno slobodnom tržištu. Država bi trebala intervencionirati da prije svega zadrži koliku toliku razinu životnog standarda”, dodaje izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Rijeci Jakovac.

Inflacija će biti veća od devet posto, trebamo jasne i odlučne mjere kao štit najsiromašnijima, traži saborska oporba.

“Četvrtkom je sjednica Vlade. Očekujemo od Vlade da reagira i da barem nešto, pored mjera koje su se odnosile na gorivo, sutra stavi na stol”, kazao je SDP-ov Peđa Grbin.

A možda da ispitamo malo naftne kompanije koje su ostvarile tri do četiri puta veće profite u prvom kvartalu, predlaže Možemo.

“Samo MOL će prema konzervativnim procjenama samo na hrvatskim poljima nafte i plina u ovoj godini ostvariti pola milijarde ekstra profita. Neke države razmišljaju da se uvede nekakav dodatni jednokratni ekstra porez na ekstra profite naftnih kompanija”, rekla je Ivana Kekin.

Nakon svega država mora reagirati, aktivnije se uključiti u zbivanja.

“Nije pitanje treba li država intervencionirati, treba. Ono što je bitno kod državnog intervencionizma je da te mjere, neovisno idu li u sektor energetike, idu li u sektor hrane ili sektor zdravstva, moraju biti privremenog karaktera”, ističe Jakovac.

Pomno pratimo situaciju na hrvatskom tržištu, tvrde HDZ-ovci. Za sada novi paket mjera nije na stolu.

“U ovome trenutku nismo o tome razmišljali, pred nama je turistička sezone, pratit ćemo situaciju i dovoljno na vrijeme, ako bude trebalo, donijet ćemo mjere”, rekao je Branko Bačić.

Dakle, ne može, kaže HDZ! Moramo im vjerovati jer oni doslovce – vladaju situacijom…

 


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...