Zadarska županija se u 2020. nalazila u Top 5 županija prema izdvajanju za unapređenje zajednice i stanovanja…

Osječko-baranjska županija izdvojila je najviše sredstava u 2020. godini iz proračuna unutar stavke Usluge unapređenja stanovanja i zajednice, a uz to je i županija s najvećim rastom izdvajanja za ovu svrhu, rezultati su analize lokalnih proračuna portala Župan.hr. Po izdvojenim sredstvima po stanovniku u top pet su još Zadarska, Ličko-senjska, Bjelovarsko-bilogorska i Primorsko-goranska županija. Po visini udjela uz spomenute u top pet je i Zagrebačka županija. Po trendu rasta sredstava za tu svrhu među vodećima su još Brodsko-posavska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Sisačko-moslavačka županija.

Proračunska stavka Usluge unapređenja stanovanja i zajednice odnosi se na manje projekte koje pridonose kvaliteti života. Ipak, puno je veći opseg projekata i mjera koji nisu dio te stavke, a značajnije utječu na kvalitetu. Najviše je riječ o EU projektima, ulaganjima u gospodarske projekte, one za ravnomjeran razvoj ili povećanje turističke ponude. Kada je riječ o sveobuhvatnoj slici kvalitete, županije će prije svega izdvojiti ulaganja u zdravstvo i školstvo. Zato smo se i dotakli ponajprije projekata na tom području.

Gleda li se samo stavka Usluge unapređenja stanovanja i zajednice, samo tri županije su izdvojile više od 2 posto proračunskih sredstava. Kada bi se gledala obuhvatna slika svih projekata koji su pridonijeli kvaliteti, odnosno kada bi se uračunali projekti ili nadstandard u primjerice spomenutom zdravstvu ili u školama, tada bi ta sredstva bila puno veća.

Prije dvije godine Osječko-baranjska županija je po stanovniku izdvojila za unutar stavke Usluge unapređenja stanovanja i zajednice 345,98 kuna, odnosno 7,90 posto iz proračuna, Zadarska 25 kuna manje ili 4,24 posto proračuna, Ličko-senjska 155,23 kune po stanovniku ili 2,25 posto proračuna. Bjelovarsko-bilogorska je po stanovniku izdvojila 97,41 kunu i Primorsko-goranska 83,62 kune. Gleda li se udjel u proračunu, četvrta je Primorsko-goranska sa 1,91 posto i Zagrebačka sa 1,71 posto.

Osječko-baranjska županija je imala i najveći rast sredstava, za gotovo 1200 posto u odnosu na 2019. i čak 4.000 posto u odnosu na 2017. godinu. Slijedi ju Brodsko-posavska s rastom od 658, odnosno 744 posto. U odnosu na 2019. rast je imala Varaždinska s rastom od 188 posto, Bjelovarsko-bilogorska 133 posto i Krapinsko-zagorska 71 posto. U odnosu na 2017., nakon OBŽ i BPŽ s rastom izdvojenih sredstava slijedile su Ličko-senjska županija sa 616 posto, Bjelovarsko-bilogorska sa 162 posto i Sisačko-moslavačka sa 155 posto rasta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...