21-godišnja Anja dobila je diplomu i sada je službeno paška čipkarica: “Mlade želim upoznati s ljepotom ručnih radova i spojiti tradiciju sa sadašnjicom”

Netipično za njezine vršnjake, Anja Bolčević odlučila se posvetiti očuvanju nematerijalne kulturne baštine i tradicijskih vještina.

Ova 21-godišnjakinja i službeno je postala paška čipkarica. Za to je nedavno primila diplomu.

Nimalo jednostavnu vještinu preplitanja niti, vrijednim i vještim rukama školovana modna dizajnerica savladala je bez problema.

Sada i službeno. Godinu dana sam pohađala školu čipkarstva u gradu Pagu, te sam sada zvanično čipkarica. U ovoj generaciji najmlađa! Je li čipkarstvo težak zanat? Čipkarstvo je izuzetno zahtjevan zanat za koji je potrebno mnogo strpljenja i preciznosti. No kada se usavrši znanje i ako se kontinuirano radi i šije, samo je nebo granica!, kaže nam Anja.

Dok njezinu generaciju većinom pokreće brz tempo života, karijerizam i uživanje u datostima konzumerističkog društva, Anja je užurbanost i buku velike sredine zamijenila životom na otoku. Ljubav prema današnjem suprugu motivirala ju je na prvi korak, ali s avanturom preseljenja rodile su se i brojne druge ljubavi. Među njima ona prema ‘paškom bijelom zlatu’.

Oduvijek me fascinirala paška čipka i čipkarstvo, i evo ga, spletom okolnosti, volje, ljubavi, odricanja i truda, postigla sam i taj cilj. Samostalno izrađujem čipku s titulom čipkarice, čast mi je bila primiti priznanje za meni tako nešto posebno i veliko! Uvijek sam za to da tradiciju treba poštovati i njegovati. A svakako mi je u cilju mladima privući pažnju na ljepote ručnih radova te spojiti tradiciju sa sadašnjicom. Najbolja odluka do sada mi je bila doseliti na otok Pag, sve što mi je potrebno i sve što me čini sretnom je baš ovdje samnom, i oko mene! Ljudi se iznenade, većinom ostanu u čudu kada dođemo do te teme da sam se doselila ovdje. A moje mišljenje je da nisu ni svjesni kakav život propuštaju! Tko ne proba neće ni vjerovati, ovakav tempo, mir i krajolik rijetko koji grad može zamijeniti, odgovara.

Očuvanje kulturne baštine jedan je od najvažnijih vidova iskazivanja kolektivnog identiteta. Njegovanje, baštinjenje i predstavljanje paške čipke ova umjetnica provodi na sebi osebujan način. Anja vješto spaja duh tradicije i modernog dizajna. Dok kulturu čuva od zaborava, u svojoj radionici kreira dizajnerske komade koji imaju potencijal postati apsolutni hit.

Čipku sam prvenstveno krenula slikati po platnima, počevši od završnog rada još u srednjoj školi, kada sam tek sanjarila o preseljenju na otok i šivanja čipke. Dan danas ju volim stvarati ne samo u originalnom obliku “konca i igle” već i u slikarstvu, no tada je posve opuštenija, bez pravila i pomalo apstraktna i dakako brža u izvedbi. Ali svakako nema joj zamjene kada se izvede u originalnom obliku. Pošto mi je želja približiti mladima tradiciju ove prekrasne zemlje krenula sam sa izradom nakita od paške čipke, to je za sada samo jedan od koraka ka tome, no ostalo ćemo otkivati postepeno s mojim stvaranjem i radom!, zaključuje Anja od koje možemo očekivati još pregršt interesantnih radova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...