Asteroid veličine autobusa danas će prohujati izuzetno blizu Zemlje, a do prije par dana nitko nije niti znao da postoji

Asteroid veličine autobusa danas će proletjeti izuzetno blizu Zemlji, odnosno približit će se tijekom preleta na svega 90.000 kilometara, što je oko 23 posto prosječne udaljenosti između Zemlje i Mjeseca. Puno važnije od toga jest to da prije samo nekoliko dana nitko nije niti znao da taj asteroid dolazi.

Očekuje se da će asteroid, nazvan 2022 NF, sigurno proći pored našeg planeta, tvrde iz NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon (Jet Propulsion Laboratory, JPL) u Pasadeni, u Kaliforniji.

Astronomi su otkrili taj asteroid pomoću podataka iz Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System) sustava kamera i teleskopa sa sjedištem na Havajima, čiji je primarni cilj otkrivanje objekata blizu Zemlje.

Znanstvenici su 4. srpnja identificirali objekt i izračunali njegovu približnu veličinu i putanju, procjenjujući da je svemirska stijena bila široka između 5,5 metara i 12,5 metara.

Zbog svoje male veličine, 2022 NF ne odgovara NASA-inim kriterijima za “potencijalno opasan asteroid”, koji mora biti dugačak najmanje 140 metara i proći unutar 7,5 milijuna kilometara od Zemlje, da bi zadovoljio taj kriterij.

Dok će novootkriveni asteroid prohujati znatno unutar te udaljenosti, premalen je da bi se smatrao egzistencijalnom prijetnjom po život na Zemlji.

NASA i druge svemirske agencije pomno prate tisuće objekata blizu Zemlje poput ovog. Ti objekti rijetko predstavljaju prijetnju Zemlji, ali bi se neki veliki asteroidi mogli pokazati opasnima ako bi se njihove putanje promijenile.

U studenom 2021. NASA je lansirala svemirsku letjelicu za skretanje asteroida nazvanu Double Asteroid Redirection Test (DART), koja će se u jesen 2022. direktno zabiti u asteroid Dimorphos širok 160 metara.

Taj sudar neće uništiti asteroid, ali bi mogao malo promijeniti orbitalnu putanju svemirske stijene. Misija će pomoći u testiranju održivosti ideje skretanja asteroida, ako neki budući asteroid predstavlja neposrednu prijetnju našem planetu, piše Zimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...